همه ما حداقل یک الی دو عطر محبوب داریم که هر روز صبح، قبل از رفتن به محل کار یا دانشگاه از آن استفاده می کنیم. این بطری پر زرق و برق و جذابی که روی میز آرایش ما خودنمایی میکند، نواده هزاران عطری است که در طول تاریخ، اجداد ما را همراهی کردهاند.
کاوشهای تاریخی نشان میدهند که تمدن های باستانی از ۳ هزار سال قبل عصاره گیاهان و روغنهای معطر را در شیشههایی نگهداری کرده و از آنها در مراسم دینی، مذهبی و برای درمان بیماریهای مختلف استفاده می کردند. برخی از این عطرها، امروزه توسط برندهای نیش بازتولید شدهاند.
در ادامه، تاریخ تحول عطرها را مرور خواهیم کرد.
عطر و ادکلن در مصر باستان
یافتههای تاریخی نشان میدهند که احتمالاً اولین عطرسازان تاریخ، کاهنان مصری بودند. کاهنان مصری فراعنه مصر را به همراه رایحههایی از گیاهان و گل ها دفن می کردند. این عطرها به قدری قوی و ماندگار بودند که پس از قرنها، زمانی که در طی کاوشهای مختلف مقبره فراعنه باز میشدند، رایحه شیرین این عطرها، هنوز قابل استشمام بودند.
نیلوفر آبی رود نیل، عسل و گل نیلوفر رایج ترین المانها برای عطرسازی در مصر باستان بودند. این المانها امروز نیز در بسیاری از انواع عطر خنک مردانه و عطر خنک زنانه استفاده میشوند.
عطر و ادکلن در یونان و روم باستان
در یونان باستان، صنعت عطر و ادکلنسازی بیشتر در مستعمرات و جزیره کرت انجام میشد. این سرزمینها از روزگاران کهن در صنعت عطرسازی فعال بودند و یونانیان، با استعمار آنها، به صنعت عطرسازی علاقهمند شدند. این علاقه تا جایی پیشرفت که خیلی زود، تمامی یونانیان به عطرسازانی مشهور تبدیل شده و محصولات خود را به سایر بخشهای جهان صادر می کردند.
بر اساس شواهد تاریخی، اولین عطرهای مایع توسط یونانیان ساخته شده است. این عطرها، در بطریهای گرانقیمتی از جنس سرب، طلا و نقره نگهداری می شدند. یونانیان برای قسمتهای مختلف بدن از عطر و ادکلنهای مختلفی استفاده می کردند. استفاده از عطر و ادکلن برای شرکت در مراسم مذهبی نیز در میان یونانیان رایج بوده است.
در روم باستان، عطر و ادکلن توسط کلیسای کاتولیک ممنوع بودند و کشیشان استفاده از آنها را به شدت محکوم می کردند. این در حالی است که مبلغان مذهبی خود در زمینه گیاهشناسی و مراقبت از گیاهان معطر، دانش عمیقی داشتند اما آن را از دسترسی عموم دور نگه می داشتند.
عطر و ادکلن در قرون وسطی
عطر و ادکلن در قرون وسطی به نمادی از بیهودگی تبدیل شدند. در واقع، اکثر رایحههای دنیای غرب پس از سقوط امپراطوری روم غارت شده و از بین رفتند. عطر و ادکلن در دوران بیزانس بار دیگر از خاکستری خود روییدند و مورد توجه طبقه اشراف، پادشاهان و ثروتمندان قرار گرفتند. در آن دوران، یک عطر زنانه یا مردانه نمادی از ثروت و قدرت بود.
عطر و ادکلن در عصر رنسانس
اگر در دوره رنسانس زندگی میکردید و به عطر و ادکلن علاقهمند بودید، اروپا بهشت شما بود. در این دوران، اروپا مرکز صنعت عطرسازی در دنیا بود. بزرگترین عطرسازان اروپایی، اسپانیایی و ایتالیایی بودند. اسپانیاییها با تکیه بر دانش اعراب در ساخت رایحههای مختلف، پیشرفت کردند و فرانسه را نیز زیر چتر خود قرار دادند.
ایتالیاییها نیز از ثروت موجود در کشور خود استفاده کرده و رایحههای جادویی را برای اشرافزادگان که مدهوش عطرهای مختلف بودند، خلق میکردند. در این دوران بود که ازدواج یک هنرشناس فرانسوی و یک شاهزاده ایتالیایی توانست فرانسه را به مهمترین قطب تولید عطر و ادکلن در جهان تبدیل کند.
عطر و ادکلن در عصر مدرن
در دنیای مدرن ما، خرید عطر کار چندان دشواری نیست. تنوع موجود در بازار، انتخاب رایحههای جذاب را برای هر کسی امکانپذیر ساخته است. در دنیای ما دیگر عطر و ادکلن ممنوع نیست یا استفاده از آن در انحصار طبقه اشراف و ثروتمندان قرار ندارد.
اختراع ادکلن که ترکیبی از آب، الکل و اسانسهای مختلف است، در سال ۱۳۹۱ میلادی صنعت عطر و ادکلن را متحول ساخته است. برندهای بزرگ جهانی نیز حالا با تکیه بر قرنها دانش و تجربه و صد البته علاقه انسانها به کشف رایحههای جذاب مختلف، صنعت عطرسازی را به یکی از پولسازترین و محبوبترینها در دنیا تبدیل کردهاند.
بدون نظر