سال جاری میلادی در ۷۶ کشور انتخابات مهمی برگزار خواهد شد و به همین جهت میتواند با تحولات سیاسی قابل توجهی در سراسر جهان همراه باشد
جمعیتی بالغ بر ۴ میلیارد نفر که حدود نیمی از مردم جهان را تشکیل میدهد در سال ۲۰۲۴ به پای صندوقهای رای خواهند رفت. هشت کشور از ۱۰ کشور پرجمعیت کره زمین – ایالات متحده، هند، روسیه، مکزیک، اندونزی، پاکستان، بنگلادش و برزیل – از جمله آنها هستند.
سایر کشورهایی که در سال ۲۰۲۴ انتخابات خواهند داشت عبارتند از تایوان، رواندا، فنلاند، آفریقای جنوبی، رومانی، پاناما، اسلواکی و احتمالاً اوکراین. علاوه بر این، انتخابات پارلمان اروپا در ماه می برگزار خواهد شد.
نتیجه این رقابتها تا سالها سیاست جهانی را شکل خواهد داد. برای مثال، پیروزی دونالد ترامپ در ایالات متحده پیامدهایی برای جنگ در اوکراین و خاورمیانه خواهد داشت. به همین جهت در ادامه انتخابات کلیدی و چرایی اهمیت آنها را آوردهایم.
اوکراین
اگرچه از نظر فنی برگزاری انتخابات تحت حکومت نظامی ممنوع است، ولودیمیر زلنسکی همچنان میتواند تصمیم بگیرد که در هر صورت در ماه مارس، طبق قانون اساسی اوکراین، به پای صندوق رای برود.
محبوبیت زلنسکی به دنبال راکد ماندن حملات در تابستان رو به کاهش است و درست مثل عملیات نظامی، پیروزی در انتخابات هم تضمین نشده است.
نگرانیهایی در مورد جهتگیری جنگ، اتهامات فساد و نارضایتی از خدمت اجباری سربازی وجود دارد.
زلنسکی میداند که تاخیر در رایگیری یک هدیه تبلیغاتی برای ولادیمیر پوتین خواهد بود. با این حال، نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت اوکراینیها بر این باورند که زمانی که کشور باید بر جنگ متمرکز شود، انتخابات انحرافی ناخواسته خواهد بود.
متحدان همچنین از این بیم دارند که عدم اطمینان سیاسی در کییف میتواند ظرفیت مقاومت این کشور را تضعیف کند.
اتحادیه اروپا
بریتانیا ممکن است دیگر در انتخابات پارلمان اروپا شرکت نکند، اما این بدان معنا نیست که آنها برای این کشور اهمیتی ندارند. این نگرانی وجود دارد که انتخابات ماه می امسال به کسب جایگاه بیشتر برای احزاب راست افراطی منجر شود.
در هلند، حزب «برای آزادی» خیرت ویلدرس، که خواهان «نکزیت» بود، در انتخابات سال گذشته پیروز شد. حزب «آلترناتیو برای آلمان» که ضداتحادیه اروپاست نیز در نظرسنجی های آلمان دوم است. انتخابات بروکسل میتواند برای آنها سکوی پرشی برای موفقیت ملی فراهم کند و کل پروژه اتحادیه اروپا را زیر سوال ببرد.
تایوان
آینده روابط آمریکا و چین به نتیجه انتخابات ماه جاری در تایوان بستگی دارد. این کشور جزیرهای ۲۴ میلیون نفری در سایه پکن زندگی میکند که از سال ۱۹۴۹ ادعای مالکیت این سرزمین را دارد و از به رسمیت شناختن استقلال آن سرباز میزند. بسیاری از این نگرانند که حمله روسیه به همسایهاش اوکراین میتواند پیشبینیکننده اقدامی مشابه از سوی چین باشد.
اگر رای دهندگان به حزب حاکم «دموکراتیک خلق» که آماده ایستادگی در برابر ارعاب چینی است پایبند باشند، ممکن است تنشها بین چین و ایالات متحده بالا بگیرد. جو بایدن پیشتر هشدار داد که اگر چین بخواهد به تایوان حمله کند، آمریکا آماده است تا از تایوان دفاع کند.
با این حال، اگر رای دهندگان تایوانی حزب اپوزیسیون «کومینتانگ» را که از اتحاد مجدد با چین حمایت میکند انتخاب کنند، به احتمال زیاد پکن لفاظیهای جنگطلبانه خود را کاهش خواهد داد.
ایالات متحده
هیچ انتخابات دیگری در سال جاری به اندازه رقابت ریاست جمهوری نوامبر در آمریکا بر رویدادهای جهان تأثیر نخواهد گذاشت. این انتخابات تکرار رقابت سال ۲۰۰۰ بین جو بایدن و دونالد ترامپ خواهد بود. با این حال، این موضوع به پیروزی ترامپ در نامزدی جمهوری خواهان و نتیجه پروندههای متعدد دادگاه علیه رئیس جمهور سابق بستگی دارد.
در حال حاضر نظرسنجی ها این دو نامزد را در جایگاهی برابر نشان میدهد. آنچه از صندوقهای انتخاباتی بیرون میآید نه تنها تعیینکننده کسی است که بر ایالات متحده حکومت میکند، بلکه بر جنگ در اوکراین، درگیری در خاورمیانه و آینده ناتو تاثیر خواهد گذاشت.
بسیاری از آمریکایی ها بر این باورند که اگر ترامپ برای بار دوم پیروز شود، دموکراسی به خطر خواهد افتاد.
روسیه
نتیجه انتخابات ریاست جمهوری روسیه در ماه مارس برای هیچکس مورد تردید نیست؛ ولادیمیر پوتین ۷۱ ساله بار دیگر پیروز خواهد شد و حداقل تا سال ۲۰۳۰ در قدرت خواهد ماند.
پیروزی او تضمین شده است، به این دلیل که اکثر منتقدان او یا زندانی شدهاند، مانند رهبر مخالفان، الکسی ناوالنی و یا ترور شدهاند، مانند الکساندر لیتویننکو و بوریس نمتسوف.
پوتین پس از شورش یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر، کنترل خود را بر قدرت سختتر کرد. پریگوژین در اتفاقی شبههبرانگیز با سقوط هواپیما در ماه اوت درگذشت.
پوتین قرار است به باسابقه ترین رهبر روسیه از زمان استالین تبدیل شود و پیروزی او به معنای طولانیتر شدن جنگ در اوکراین است.
هند، پاکستان و بنگلادش
نارندرا مودی تقریباً مطمئن است که در انتخابات آوریل هند پیروز خواهد شد. مودی به دلیل سرکوب مخالفان و آزار و اذیت اقلیت مسلمان کشور مورد انتقاد قرار گرفته است. این نگرانی وجود دارد که او از سومین دوره ریاست جمهوری خود برای تثبیت بیشتر قدرت و تضعیف پادمانهای دموکراتیک کشور استفاده کند.
در پاکستان قرار است انتخابات در ماه فوریه برگزار شود، اما تضمینی وجود ندارد زیرا انتخابات تا به حال دو بار به تعویق افتاده است. عمران خان، نخستوزیر سابق، بازیکن سابق کریکت و محبوبترین سیاستمدار کشور، به اتهام فساد که خودش آن را رد میکند در زندان به سر میبرد.
با بحران به وجود آمده در حزب «تحریک انصاف پاکستان»، زمینه برای بازگشت نواز شریف نخست وزیر سابق فراهم شده است. شریف که از تبعید بازگشته است، علیرغم رد صلاحیت مادامالعمر برای نامزدی انتخابات، کاندیدای مطلوب ارتش قدرتمند این کشور است.
در بنگلادش انتظار میرود شیخ حسینه، باسابقهترین نخستوزیر زن، در ۷ ژانویه برای چهارمین بار انتخاب شود. این اتفاق پس از آن رخ میدهد که حزب مخالف اعلام کرد که در اعتراض به سکوت دولت در قبال زندانی کردن منتقدان، انتخابات را تحریم میکند.
بدون نظر