سازمان بهداشت جهانی (WHO) یکی از نهادهای سازمان ملل متحد است که به بهداشت عمومی جهانی اختصاص دارد و مسئولیت هماهنگی واکنشها به بحرانها و ارتقای سلامت در سراسر جهان را بر عهده دارد. منابع مالی این سازمان از محل حق عضویت کشورهای عضو و کمکهای داوطلبانه سازمانها و دولتها تأمین میشود. با توجه به احتمال خروج ایالات متحده از سازمان بهداشت جهانی در طول یک سال آینده، چه تأثیری بر بودجه این سازمان خواهد گذاشت؟
دادهها و نکات کلیدی
اینفوگرافی فوق، کمکهای داوطلبانه به بودجه سازمان بهداشت جهانی را در دوره ۲۰۲۲-۲۰۲۳ نشان میدهد.
توجه داشته باشید که این کمکها با حق عضویت اجباری (Assessed Contributions) که کشورهای عضو موظف به پرداخت آن هستند، متفاوت است. در این دوره:
- کمکهای داوطلبانه ۸۱ درصد از کل بودجه را تشکیل دادهاند
- حق عضویت اجباری ۱۲ درصد
- سایر منابع ۷ درصد
خروج آمریکا
مهمترین موضوع فعلی، تصمیم مجدد دونالد ترامپ برای خروج ایالات متحده از سازمان بهداشت جهانی است.
بر اساس دادههای بودجه سازمان بهداشت جهانی در این دوره، ایالات متحده بزرگترین کمککننده داوطلبانه است که بیش از یک میلیارد دلار کمک کرده است.
در دستور اجرایی اخیر، ترامپ دلایلی مانند «ناتوانی سازمان در نشان دادن استقلال از نفوذ نامناسب سیاسی اعضا» و همچنین «درخواست پرداختهای غیرمنصفانه از ایالات متحده» را مطرح کرده است.
ایالات متحده برای اولین بار در سال ۲۰۲۰ به دلیل نحوه مدیریت سازمان بهداشت جهانی در همهگیری کرونا، از این سازمان خارج شد. بایدن پس از روی کار آمدن در سال ۲۰۲۱، این تصمیم را لغو کرد و آمریکا را دوباره به سازمان بازگرداند.
سهم چین در این دوره
اگرچه در دستور اجرایی به صراحت اشاره نشده، یکی از انتقادات ترامپ به سازمان بهداشت جهانی، رابطه این سازمان با چین است. کمکهای داوطلبانه چین در این دوره در مجموع ۴۱ میلیون دلار بوده که ۰.۶ درصد از کل کمکهای داوطلبانه را تشکیل میدهد.
در مورد حق عضویت اجباری:
چین موظف به پرداخت ۱۱۵ میلیون دلار در دوره ۲۰۲۲-۲۰۲۳ بوده است، در حالی که ایالات متحده ۲۱۹ میلیون دلار پرداخته است.
استدلال ترامپ در مخالفت با این پرداختها، جمعیت چند برابری چین در مقایسه با آمریکا است.
بدون نظر