
بدنبال صحبتهای بحثبرانگیز مصطفی کواکبیان در مورد کاترین شکدم و ارتباطات او در ایران، بار دیگر نام این زن خبرساز شده است. این زن یهودیالاصل سالها پیش و به دنبال ازدواج با یک مرد مسلمان یمنی، ادعای مسلمان شدن کرده و سالها در ایران به عنوان تحلیلگر از او یاد میشد. نادر طالب زاده از نگاه بسیاری اولین کسی بود که کاترین شکدم را به ایران آورد اما داستان زنی بریتانیایی الاصلی که بعدها از او به عنوان جاسوس یاد شد، بسیار پیچیدهتر از این صحبتهاست. با ما باشید تا شما را بیشتر با ماجرای کاترین شکدم آشنا کنیم.
همه واکنش ها به ماجرای جاسوس بودن کاترین شکدم و ادعاهای وی

کاترین شکدم کیست؟
کاترین شکدم در سال ۱۳۶۱ و در یک خانواده یهودی در فرانسه به دنیا آمد. پدربزرگ پدری او بازمانده هولوکاست و اردوگاه کار اجباری بود. کاترین دارای مدرک کارشناسی روانشناسی و کارشناسی ارشد امور مالی از دانشگاه لندن و همچنین دارای کارشناسی ارشد در رشته ارتباطات است.
در گفت و گویش با برنامه «به عبارت دیگر» در بی بی سی فارسی مدعی شده که از نوجوانی به سیاست و امور خاورمیانه علاقه داشته است. در زمانی که در دانشگاه لندن درس میخواند با مردی مسلمان و سنی از شهر صنعا در یمن آشنا شد و شش ماه بعد در ۱۸ سالگی با او ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو فرزند است. کاترین در سال ۲۰۱۴ از همسرش جدا شد و سرپرستی فرزندانش را نیز خود برعهده دارد. شکدم ارتباط همسر سابقش با حکومت ایران را رد کرده و گفته همسرش سنی مذهب بوده و علاقه زیادی به ایران نداشته و نوشتن او برای رسانههای فارسی ایران باعث اختلافشان شده بوده است. با این وجود در مورد حجاب اش نیز گفته است که به اصرار خانواده همسرش حجاب داشته است.

شکدم پیش از حضور در ایران به عنوان تحلیل گر شورای امور بینالملل روسیه نیز معرفی شدهاست. از او همچنین در اتاق فکر کیتهون (Katehon) نیز به عنوان تحلیلگر نام برده شدهاست. بر پایه گزارش وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا، کیتهون موسسهای است که نقش مهمی در ایجاد اخبار جعلی و پروپاگاندای ضد غربی دارد و اعضای آن رابطه مشخصی با دولت روسیه و سیستم اطلاعاتی آن دارند.
کاترین پیش از آغاز همکاری با محافل داخل ایران، هفت سال مشاور و تحلیلگر مؤسسه امنیتی و ژئو استراتژیک اسرائیلی با نام ویکی استرت بود. ویکی استرت که توسط جوئل زامل اسرائیلی-استرالیایی ایجاد شدهاست در قالب یک مؤسسه ژئواستراتژیک روابط تنگاتنگی با نهادهای امنیتی دارد. مایکل هیدن رئیس پیشین سیا و بسیاری روسای پیشین موساد به عنوان مشاور برای ویکی استرت فعالیت میکنند و پل رابط ویکی استرت و این نهادها هستند. با این حال شکدم این دوره همکاری را به عنوان مستندی برای جاسوسی او از ایران برای اسرائیل رد کرده و میگوید تنها به عنوان یک تحلیلگر که به مسائل یمن واقف بوده با این سازمان همکاری داشته است.
فعالیت کاترین شکدم برای رسانههای ایران
بین سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ که شکدم در ایران حضور داشت او به مرور به چهرهای که به عنوان تحلیلگر مورد مصاحبه رسانههای مختلف از پرس تی وی تا تسنیم و شفقنا قرار میگرفت، مطرح شد. در تمامی این دوران و سالهای بعد تا سال ۱۴۰۰، شکدم به عنوان تحلیلگر با روزنامه انگلیسیزبان دولت همکاری داشت و تصاویر زیادی نیز از او و نادر طالبزاده منتشر میشد. کاترین خود را زنی مسلمان و معتقد به اصول شیعه معرفی میکرد و تصاویر او در راهپیمایی اربعین به دفعات بازنشر میشد و در یادداشت هایش نیز به شدت از ساختار حاکمیت در ایران دفاع میکرد.
پیش از این سایت مشرق در مصاحبه ای با شکدم او را یک تازه مسلمان معرفی کرده و نوشته بود: «شکدم روزنامه نگار مسلمان و شیعه شده انگلیسی است که پیش از آن بر آیین مسیحیت بود. خانم شکدم در این گفتگو از چگونگی شیعه شدنش و نیز تحلیلش از انقلاب اسلامی ایران با مشرق سخن گفته است.»

مصاحبه کاترین شکدم : «نه جاسوس بودم نه رابطه خصوصی داشتم» + ویدئو
جاسوسی و واکنشها نسبت به آن
اما سرانجام در اسفند سال ۱۴۰۰ به یکباره ورق برگشت؛ انتشار یادداشتی از او در روزنامه جورزالم پست اسرائیل نمای دیگری از شکدم را به نمایش گذاشت. یادداشتی که در آن ادعا شده بود که ایران در حال دست یابی به بمب هستهای است و درباره یهودی ستیزی در ایران هشدار داده بود. تایمز اسرائیل در معرفی کاترین پرز شکدم نوشته او تحلیلگر سیاسی، نویسنده و مفسر خاورمیانه و پیشتر مشاور سابق شورای امنیت سازمان ملل در مورد یمن بوده است. شکدم به یکباره از چهرهای انقلابی و حزب اللهی به زنی با عنوان جاسوسی که با چهرههای مهمی در ساختار حاکمیت عکس یادگاری داشت، تغییر هویت داد. اگرچه او هرگز این ادعای جاسوس بودن را نپذیرفت.
کارتین پرز شکدم در یک مصاحبه گفته بود: «ایران به یک میلیون شیوه مختلف برای من باعث خیر و برکت بوده است و همه آن چیزی که اکنون می بینم ملتی است که عمیقاً به خاطرش شکرگزارم؛ مردمی با شهامت و لطفی که مرا به حیرت می آورد، و فرهنگی که ریشه ای عمیق در تاریخ دارد، به گونه ای که همه ما باید احساس غرور و افتخار کنیم که به آن خیره شویم. در ایران زیبایی شکوهمندی وجود دارد؛ زیبایی واقعی ایران نه در معماری یا مناظر آن، بلکه درمردم این سرزمین نهفته است.»
در عین حال اما، کانال تلگرامی «ثلث» نزدیک به محمود احمدی نژاد و جریان بهار مدعی شده که شخصی به نام کاترین پرز شکدم، تحلیلگر یهودی که در سال های اخیر از نویسندگان ثابت وب سایت انگلیسی پایگاه حفظ و نشر آثار آیت الله خامنه ای بوده طی یادداشتی در روزنامه آنلاین «تایمز اسرائیل» از جاسوس بودن خود پرده برداشته و درباره ی نحوه ی نفوذ در محافل قدرت ایران توضیحات مفصلی ارائه کرده است. کاترین پرز شکدم در این یادداشت که در وبلاگ تایمز اسرائیل منتشر شده، اعتراف کرده که در جهت نفوذ علیه ایران تلاش می کرده است. وی توضیح داده که چطور توانسته اعتماد مسئولین و مقامات ایران را جلب کند.

سردار یدالله جوانی به ماجرای کاترین شکدم واکنش نشان داد
با وجود ادعاهای کاترین، در سالهای اخیر اما شکدم با عنوان جاسوس اسرائیلی در ایران مطرح شده است. چند روز پیش نیز مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم سالاری و نماینده سابق مجلس، پس از حضور در شبکه خبر و صحبت درباره موضوع نفوذ، به یکباره نام کاترین پرز شکدم را مطرح کرد. ادعای کواکبیان درباره «همخوابگی» شکدم با ۱۲۰ نفر از مقامات به اندازهای بازتاب داشت که حتی با واکنش قضایی نیز رو به رو شد و قوه قضاییه علیه کواکبیان اعلام جرم کرد.
عصر ایران در یک یادداشت مینویسد: «کاری به جاسوسی و نفوذ و شل زیپی بعضی ها نداریم که آنچه عیان است چه حاجت به بیان است؟! این عدد ۱۲۰ که کواکبیان گفته، بار دیگر نمک بر زخم کهنه و گویا علاج ناپذیر عدد نفهمی سیاسیون و مسوولان پاشید؛ نوعی بیگانگی عمومی با عدد و رقم و آمار که جایش را به شعار و شعر و رجز داده و پدر ملتی را درآورده است: از آن روحانی معروفی که در یک برنامه تلویزیونی نتوانست عددی بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ بگوید تا وزیر اسبق اقتصاد که حتی از عدد رشد اقتصادی کشور هم سر درنمی آورد و در آن مناظره اقتصادی، رسوا شد و به روی خودش هم نیاورد… عددها در دنیا، حرف می زنند، قضاوت می کنند، سیاست و راهبرد و تاکتیک تعریف می کنند، هشدار می دهند و در یک کلام نقشه راه اند ولی در ایران، مانند بسیاری از چیزهای دیگر، عاری از هویت و ارزش شده اند، حتی کم ارج تر از غرغره ای که در گلو و دهان می چرخانند و تف می کنند بیرون!»

خبرگزاری فارس نیز در واکنش به صحبتهای مصطفی کواکبیان مینویسد: «در پی اظهارات تازهٔ مصطفی کواکبیان در یک برنامهٔ صداوسیما دربارهٔ فعالیتهای کاترین شکدم در ایران، از جمله ادعای غیراخلاقی ارتباط نامتعارف با ۱۲۰ نفر، بررسیهای دقیق مراجع رسمی نشان میدهد این ادعاها کاملاً بیپایه و فاقد مستندات است… براساس اسناد مراجع امنیتی و قضایی، شکدم تنها در ۵ سفر کوتاه به ایران، مجموعاً ۱۸ روز در کشور حضور داشته است. این مدت اندک، با ادعاهای مطرحشده دربارهٔ فعالیتهای گسترده یا روابط غیرعادی هیچگونه همخوانی ندارد.»
در ادامه نیز میتوانید واکنش رسمی صداوسیما نسبت به صحبتهای مصطفی کواکبیان را مشاهده نمایید.
بیشتر بخوانید:
جاسوسان روسی که خود را به عنوان خانواده ای آمریکایی جا زده و دنیا را فریب دادند
بجای این و آن فرض کردن وظیفه شما رسانه ها از ماهیت شوهر این خانم و داستان به اصطلاح ازدواج نمی دانم موقت – جاسوسی- عشقی او را به زیر زره بین ببرید اگر به اصطلاح شوهر یهودی – مخفی از طایفه هفت امامی را همچنان شوهر موقت را داشته خود گواه بر جاسوسی بودن او است بیوگرای هم کترین هم حاج آقای شوهر ش را موشکافی کنید ! فیتلر شکنتو باز کن https://iranianyp.wordpress.com
بقال که نمیگه ماست من ترشه!
جاسوس هم جلو دوربین نمیگه من جاسوسی کردم 😏
فقط ۱۸ روز تو ایران بوده؟ فارسی یادگرفته؟ مسافرت رفته! پیاده روی کربلا رفته، مصاحبه کرده فقط تو ۱۸ روز؟