علت انفجار بندر شهید رجایی از زبان مدیر شرکتی که حادثه از آنجا شروع شد

علت انفجار بندر شهید رجایی از زبان مدیر شرکتی که حادثه از آنجا شروع شد

مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، که انفجار بندر شهید رجایی در محوطه اختصاصی آن رخ داده، درباره انفجار شدید اخیر گفت: «این حادثه به دلیل اظهار خلاف واقع محموله‌های بسیار خطرناک و تحویل آنها به عنوان کالای معمولی رخ داده است.» او تأکید کرد که این محموله‌های بسیار خطرناک بدون رعایت مقررات بین‌المللی وارد بندر شده و دپو شده بودند.

سعید جعفری، مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، درباره حادثه انفجار روز ششم اردیبهشت در بندر شهید رجایی توضیح داد: «این سانحه بر اثر اظهار خلاف واقع محموله‌های وارداتی رخ داده و محموله‌های بسیار خطرناک بدون اعلام صحیح به عنوان کالای معمولی وارد و انبار شده بودند.»

او در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با تشریح ابعاد این حادثه، گفت: «طبق آیین‌نامه بین‌المللی حمل کالاهای خطرناک، تمامی متولیان حمل دریایی و زمینی موظف هستند محموله‌های خطرناک را با ذکر دقیق گروه اصلی و فرعی و ارائه فرم مشخصات ایمنی، پیش از ورود به گمرکات اعلام کنند. هدف از این مقررات، بسته‌بندی مناسب و برچسب‌گذاری صحیح این کالاها در مبادی ورودی است.»

سعید جعفری، مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا

مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا افزود: «پس از اظهار رسمی، بنادر موظف‌اند محموله‌های خطرناک را به محوطه‌های مخصوص که به طور خاص برای نگهداری این کالاها در نظر گرفته شده‌اند، منتقل کنند.»

جعفری با تاکید بر لزوم رعایت این مقررات اظهار داشت: «در این فرآیند، از لحظه تخلیه تا انبار و بالعکس، تمامی عملیات حمل‌ونقل زمینی و دریایی باید بر اساس آیین‌نامه کالاهای خطرناک انجام شود. در واقع مسئولیت بندر و کارگزاران بندری، بسته به اطلاعاتی است که متولیان حمل در زمان اظهار به گمرکات ارائه می‌کنند.»

او ادامه داد: «متاسفانه بررسی‌های اولیه و کارشناسی نشان می‌دهد که حادثه اخیر نتیجه تکرار اشتباه خطرناک در عدم اظهار صحیح کالای خطرناک بوده است. کالاهای تحویلی فاقد برچسب و اسناد لازم برای شناسایی به عنوان کالای خطرناک بوده‌اند.»

جعفری تصریح کرد: «قدرت و شدت انفجار، شعاع تخریب و سایر ویژگی‌های این حادثه حاکی از وجود محموله‌هایی فوق‌العاده خطرناک بود. طبق کنوانسیون FAL و مقررات بندری، این محموله‌ها باید رسماً و به صورت مکتوب به عنوان کالای خطرناک اظهار می‌شدند. اما متأسفانه این کالاها تحت عنوان کالای معمولی بسته‌بندی و تحویل بندر شده بودند.»

مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا در پایان گفت: «اظهار خلاف واقع در خصوص ماهیت کالا باعث شد تا نه تنها کارکنان، بلکه تمام محدوده از کشتی تا انبار در معرض خطر جدی قرار گیرد. به همین دلیل این شرکت پیگیری‌های قانونی لازم را در این خصوص انجام خواهد داد.»

مطالب مرتبط
بدون نظر

ورود