اگر خواننده مطالب سرویس علمی روزیاتو باشید، به معرفی ظرفیت های آموزش مجازی دو قطب علمی جهان یعنی دانشگاه MIT و دانشگاه هاروارد پرداختیم. علاوه بر این ها، معرفی برترین های آموزش مجازی در سرزمین دیجیتال را که شامل درگاه هایی مانند یودمی و کورسرا و openlearning بود، در قسمت اول، مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
در قسمت نخست، به این موضوع اشاره شد که آموزش مجازی، یکی از مهم ترین کارکردهای فضای دیجیتال در روزگار امروزی بوده و وقت و هزینه میلیون ها نفر از کاربران جامعه اطلاعاتی دنیا، به مقوله یادگیری اینترنتی مستمر ارتباط دارد.
در واقع صنعت آموزش مجازی، یکی از صنایع پیشرو و در حال رشد دنیا بوده که به نظر می رسد توانسته فرصت های گوناگونی کارآفرینی دیجیتالی را برای دنیای دور کارها (FREELANCER) فراهم کند. یعنی شما، چه به عنوان دانشجوی این صنعت و چه به عنوان ارائه دهنده محتوای دیجیتالی و چه به عنوان استاد و مربی فعال باشید، این صنعت برای شما فرصت آفرین است.
از طرفی، سبک زندگی دیجیتالی اینستا و فیس بوک زده امروز خیلی ها را، یادگیری مجازی حرفه ای می تواند تغییر دهد و فرصت های مختلف علمی و شغلی را برایشان به ارمغان آورد.
در کشور ما نیز همان طور که در گفتاری اشاره کردیم، ده ها دانشگاه و موسسه آموزش عالی مجوز دار، نسبت به تربیت دانشجو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دوره های مجازی مشغول بوده و اکنون هزاران دانش آموخته ایرانی، از دانشگاه های مجازی فارغ التحصیل شده اند.
به نظر می رسد که روند پذیرش و تربیت دانشجو در بسیاری از رشته های تحصیلی در دانشگاه ها جهان به سمت سیستم آموزش مجازی در حال تغییر است و باید از این ظرفیت ها به خوبی استفاده نمود.
در گفتار امروز، به معرفی شماری دیگر از برترین های آموزش مجازی می پردازیم که یکی از آنها، سایت آموزش مجازی موفق هندی به نام خان آکادمی است. ابتدا، ویدیویی از اظهارات یکی از بزرگان آموزش آنلاین که کارآفرینی هندی است را تماشا کنید.
صنعت آموزش مجازی: صنعت فرصت آفرین و کارآفرین
اگر به دنبال کسب و کار جالب و هیجانی در فضای مجازی هستید، دنیای اپ ها می تواند شما را به مقوله آموزش مجازی سوق دهد. حتما برخی از مارکت های فروش اپ در ایران و سایر کشورها را مشاهده کردید که نرم افزارهای APP آموزشی حتی معمولی، توانسته اند با نیاز سنجی خوب مخاطبان، درآمدهای میلیونی کسب کنند.
این، فرصت را باید قدر دانست و بستری برای درآمد زایی دیجیتالی در ان ایجاد کرد. قبلا هم گفتیم که در دنیای مجازی، مهم نیست که شما خیاط هستید یا آشپز یا نقاش یا حتی طراح نقشه های صنعتی و حتی مربی ورزش. هر مهارتی دارید را می توان در دنیای فریلنسرها و اپ ها، فرصت آفرین کرد و به پول تبدیل نمود.
آموزش مجازی یکی از آنهاست. موزش آنلاین، یکی از بهترین فرصتها برای یادگیری مستمر و استفاده بهینه از زمانهایی است که در اینترنت مشغول به پرسه زدن هستیم و جز دنیای لایک و کامنت و هشتگها، فایده خاصی نصیب ما نمیشود.
چه خوب است اگر مدت زمانی که در اینترنت هستیم را زمان بندی کرده و بخشی از ان را برای کسب اطلاعات حرفهای و آکادمیک اختصاص دهیم که ظرفیتهای فرصت آفرین برای ما ایجاد خواهد کرد.
در روزهای قبل، به معرفی برخی از برترین درگاههای آموزش مجازی حرفهای در اینترنت پرداختیم. وبسایتهایی مانند یودمی، دانشگاه هاروارد و MIT، از جمله معتبر ترین مراکز آموزش مجازی بوده که هر سال با استقبال میلیونها کاربر اینترنت مواجه میشود.
در این درگاهها، هزاران کورس در زمینههای مختلف ارائه شده است که موارد رایگان و پولی و همچنین دورههایی که به مدارک حرفهای و عالی و حتی کارشناسی ارشد منتهی میشود، در دسترس مخاطبان درس خواندن آنلاین است.
یادگیری مجازی، بخشی از ظرفیتهای فزاینده کارآفرینی دیجیتالی بوده که مخاطبان بسیاری داشته و توصیه میکنیم که اگر برنامه نویس و اپ نویس هستید، در این زمینه فرصتهای خوبی برایتان وجود دارد که در آمد زا خواهد بود.
اما اگر خواستار تحصیل به زبان انگلیسی هستید و برای تقویت رزومه تحصیلی خود، نیازمند مدارک صلاحیت حرفهای از دانشگاههای معتبر هستید، درگاههای زیر را پیشنهاد میکنیم که برای ثبت نام در کورسها، از سیستم پرداخت مجازی شرکت های صادر کننده کارت های اعتباری ارزی استفاده نمایید.
سرزمین آکادمیک
مقصد اول سایت گردی امروز ما، سرزمین آکادمیک است. سایتی که از اسمش مشخص است که به موضوعات دانشگاهی می پردازد.
سرزمین آکادمیک، یکی از درگاههای فعال در زمینه آموزش آنلاین است که مخاطبان بسیار دارد. وبسایت HULU از جمله سایتهای فعال در این زمینه بود که در ACADEMIC EARTH، قابلیتهای خوبی در اختیارتان قرار گرفته است. این وبسایت، توانسته مجموعههای رایگان و متنوعی از سخنرانیهای علمی و کلاسهای دانشگاهی را از دانشگاههای متنوع را جمع آوری کند.
این درگاه تلاش دارد تا برای هر کاربر، پیشنهادات خوبی را ارائه کند و به نظر میرسد که روش متفاوتی را به نسبت دیگر درگاهها در این زمینه در پیش گرفته است.
در این وبسایت، ۲۳۲ کورس از دانشگاه ماساچوست، ۱۶۱ کورس از دانشگاه استانفورد و ۶۴ کورس از دانشگاه معتبر برکلی در اختیار مخاطبان قرار دارد. همه این کورسها به صورت رایگان در اختیار شما قرار دارد.
۸ موضوع اصلی در این سایت ارائه شده است که دارای زیر مجموعههای گوناگونی است:
- هنر و طراحی که معماری و سینما و تئاتر و گرافیک از جمله زیر شاخه های آن است.
- کسب و کار که حسابداری و کارآفرینی و مدیریت و بازاریابی از جمله زیر شاخه های آن است.
- مهندسی که شیمی و مهندسی برق و مکانیک از جمله زیر شاخه های آن است.
- علوم انسانی که ارتباطات و تاریخ و فلسفه و ادبیات از جمله زیر گروه های آن است.
- علوم دارویی که دندانپزشکی و پرستاری و تغذیه از زیر شاخه های ان است.
- علوم که شیمی و رایانه و علوم محیط زیست از زیر شاخه های آن است.
- علوم اجتماعی که زیر شاخههایی از جمله اقتصاد و آموزش و انسان شناسی دارد.
- آمادگی جهت شرکت در آزمونهای بین المللی مانند GMAT, ACT, LSAT, SAT از بخشهای آموزشی وبسایت است.
دانشگاههای مختلفی با این وبسایت همکاری دارند. گفتنی است، این مجموعه در سال ۲۰۰۸ میلادی با حمایت برخی از برندگان جایزه پولیتزر راه اندازی شد و اکنون توسط CMN اداره میشود.
برای استفاده از این سایت، در صورتی که با پرسشی مواجه شدید، مراتب را از طریق صفحه فیسبوک مجموعه سوال کنید.
دنیای آی تونز
اپل، از معروفترین شرکتهای دنیای دیجیتال، اکنون یکی از مارکتهای فعال در زمینه آموزش انلاین بوده و به نظر میرسد بخشی از مخاطبان بزرگترین مارکت خدمات اپلیکیشنی دنیا، از ظرفیتهای تولید محتوای اپل استفاده میکنند. همه قابلیتهای اپل رایگان نیست ولی حجم بالایی از منابع و مدیا از طریق برنامه آی تونز در دسترس خواهد بود.
برخی از مدارس از برنامه iTunes U برای ساخت محتوا جهت دانش آموزان خود از این مارکت بهره می برند. برخی از محتواهای ارائه شده رایگان و برخی نیز با پرداخت مجازی در اختیار مخاطب قرار میگیرد. حتما میدانید که کلیه اپهای موجود در اپ استور و گوگل پلی، توسط سیستم پرداخت مجازی در دسترس شما است.
برای آگاهی از نرم افزارهایی که در این درگاه ارائه شده است، به قسمت BOOKS مراجعه کنید.
تلاش کنید تا از ظرفیتهای علمی و کسب و کار ارائه شده در اپل استور برای ارتقای قابلیت های علمی و سبک زندگی خود بهره بگیرید.
همچنین با دنیای اپ ها، می توانید با پرداخت ۹۹ دلار، یکی از developer های اپ استور شده و اپ های اموزشی خود را عرضه و به فروش برسانید.
انقلاب تکست بوک
وبسایت دیگری که باید به آن اشاره کنیم، درگاه Textbook Revolution توسط خود دانشجویان اداره میشود و کتابهای رایگان بسیاری در آن موجود است. هر چند که طراحی ضعیفی دارد، اما برنامههای آموزشی متنوع و کتاب های الکترونیکی خوبی را در اختیار شما قرار میدهد.
به هر حال، برای دانشجویایی که در زمینههای مختلف نیازمند جزوه علمی خوب به زبان انگلیسی هستند، این یکی از درگاههای مطلوب است.
فهرست کورسها مدام در حال تکمیل شدن است و دانلود، رایگان خواهد بود.
خان آکادمی: انقلاب سلمان خان در آموزش مجازی
یکی از معروف ترین سایت های آموزش مجازی را باید سایت خان آکادمی دانست که البته برای کاربران ایرانی نامی شناخته شده نیست. بیش از ۸ میلیون صفحه ایندکس شده در گوگل درباره این جادوی اینترنتی سلمان خان، جوان کارآفرین هندی، نشان دهنده بخشی از قابلیت های این درگاه آموزشی به شمار می رود.
هند، پایتخت فریلنسرهای آسیا و یکی از کشورهای صادر کننده نیروی متخصص فاوا در جهان است که در زمینه استارت آپ های دیجیتالی، از جمله کشورهای پیشرو به شمار می آیند. رهبری غول نرم افزار جهان (مایکروسافت) را امروزه یک هندی (ساتیا نادلا) بر عهده دارد .
خان آکادمی نیز یکی از بهترین پلتفرمهای آموزش آنلاین به شمار میرود. دورهها و درسهایی متنوعی که خواسته های کاربران از سطوح مبتدی و تحصیلات ابتدایی تا سطوح پیشرفته و سطوح دانشگاهی را در بر می گیرد، همراه با یک رابط کاربری تعاملی در این وبسایت قرار داده شده است.
سلمان خان، این وبسایت را راه اندازی کرد تا دسترسی همه افراد به کورسهای آنلاین فراهم شد.
شعار آن: آموزش به هر کس، هر کجا است و آموزش های رایگانش، مخاطبان بسیار دارد.
آکادمی خان سازمانی آموزشی است که وبگاهی با همین نام دارد و هدف اصلی این سازمان، «ارائه امکانات آموزشی با کیفیت و استاندارد بالا، به هرکس و در هر کجا» بیان شده است.
این سازمان غیرانتفاعی در سال ۲۰۰۶ به دست سلمان خان، آمریکایی-بنگلادشی تبار که خود دانشآموخته مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) است بنیان نهاده شد.
در وبگاه این سازمان بیش از ۷۰۰ دوره آموزشی دربارهٔ ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیستشناسی، اقتصاد، تاریخ، پزشکی و… به رایگان ارائه شده است که در وبگاه یوتیوب نیز قابل دستیابی است. همچنین آکادمی خان پخش ویدیو های فارسی را از سال ۲۰۱۳ شروع کرده است.
در این آکادمی هیچ قاعدهای برای کارمندان وجود ندارد و هیچ راهی برای ورود به بازار بورس نیز نخواهد داشت. هزینههای آن از سوی افراد بشردوستانه تامین میشود و هیچ سرمایهگذاری نیز در آن انجام نشده است.
در واقع رویکرد دوستانه و بیان ساده سلمان خان به نحوی است که کودکان و بزرگسالان درسرتاسر جهان را مشتاق میکند تا راه خویش را بیابند. خان میگوید: در ابتدا می اندیشیدم که یوتیوب تنها مکانی است که در آن شیرینکاری سگهای خانگی را در معرض نمایش دیگران قرار میدهند.
این در حالی است که ویدیوهای وی ماهانه پذیرای بیش از ۳ میلیون کاربر است. وی میافزاید: میتوانستم از همان ابتدا کسبوکار پرسودی راه بیندازم که قابلیت سرمایهگذاری نیز داشته باشد، اما هماکنون میبینیم که چندین سرمایهگذار دارم که یکی از آنها گوگل است.
شاید در آن صورت نیز به یک میلیارد نفر دسترسی پیدا میکردم، اما این کار حداقل ۵۰ سال طول میکشید. جالب است بدانید که مجله تایم در سال جاری در فهرست صدتایی تاثیرگذارترین افراد، سلمان خان را در مقام چهارم جای داده است و افرادی چون بیل گیتس و شرکت گوگل از سلمان خان و ایده آموزشی اش پشتیبانی مالی میکنند.
شرکت گوگل تاکنون ۲ میلیون دلار به آکادمیخان کمک کرده و پس از آن نیز بیل گیتس ۴ میلیون دلار برای آنها حواله کرده است.
نطق سال ۲۰۱۱ میلادی سلمان خان را درباره انقلاب آموزش مجازی در TED دنبال کنید.
اپ سلمان خان را در اپ استور رایگان دانلود کنید که ۱۶۴ مگابایت حجم دارد و در گوگل پلی نیز در دسترس است. درباره سلمان خان در آینده بیشتر خواهیم گفت.
فرهنگ کورسهای انلاین
این وبسایت به طور رایگان بیش از ۱۳۰۰ ویدیو، سخنرانی و پادکست از دانشگاه های مختلف جهان را دارد. بسیاری از منابع آموزشی دانشگاههای جهان که فقط در وبسایت اختصاصی آنها و برای دانشجو های همان دانشگاه هستند در این وبسایت به طور رایگان در دسترس است.
دسته بندی های مختلفی نیز برای این درسها و دورهها قرار داده شده است که کاربر به کمک آن میتواند براحتی درس مورد نظر خود را بیابد. در واقع به جای انکه برای یافتن درس خاصی وب سایت های دانشگاهها را یکی یکی چک کنید .بصورت جامع میتوانید همه دورهها و درسها را در این وبسایت مشاهده کنید.
دنیای جالب EDX
یک سایت فوق العاده دیگر برای آموزش آنلاین edX است.. edX دوره های زیادی را در طیف وسیعی از موضوعات در بر دارد.
استفاده از این پرتال نیز توصیه می شود که دنیای وسیعی از موضوعات رایگان و غیر رایگان است.
وبسایت معروف دنیای آموزش مجازی آلیسون
برخلاف وب سایتهای بالا، Alison برای برخی از دوره ها گواهینامه پایان دوره معتبر برای کاربر صادر میکند.۸ میلیون نفر مخاطب این سایت در چند سال اخیر بوده و به نظر می رسد همچون خان آکادمی، یکی از قطب های آموزشی مجازی باشد. اما برخی از خدماتش غیر رایگان است.
این وب سایت نیز بصورت رایگان دوره آنلاین برگزار مینماید. اکثر دوره های Alison در دسته های کسب و کار، تکنولوژی و سلامت قرار می گیرند همچنین دوره هایی در زمینه آموزش زبان در این درگاه وجود دارد. این سایت ایرلندی که همچون ریان ایر ایرلندی ها، شهرت زیادی دارد، در سال ۲۰۰۷ میلادی راه اندازی شد.
دوره هایی که در این سایت معروف به دریافت مدرک منتهی می شود را در این بخش ملاحظه کنید. برای آشنایی با کارکرد پرتال از این لینک استفاده نمایید.
سیستم آموزش مجازی استانفورد
این وبسایت متعلق به دانشگاه استنفورد دوره های آنلاین بسیار با کیفیتی را برگزار مینماید. دورهها برخلاف وبسایت های دیگر که از دانشگاه ها و منابع مختلفی بودند، همگی متعلق به دانشگاه استفورد هستند. کورسهای مختلفی که در سایت دانشگاه مطرح استنفورد ارایه شده است، طیف گستردهای از عناوین را شامل میشود.
اگر علاقمند هستید تا پای درس برترین اساتید آمریکای شمالی به خصوص در عرصه های فنی و مهندسی نشسته و مطالب جدید را گوش کنید،به شما توصیه میکنیم که حتما از کلاس های آموزش مجازی رایگان و یا غیر رایگان استانفوردی ها استفاده کنید.
سخنرانی تاریخی استیو جایز (رهبر فقید اپل) در دانشگاه استانفورد آمریکا را در ویدیوی زیر مشاهده کنید که نکات آموزنده بسیاری دارد.
در ادامه لیست ۹ درگاه برتر در زمینه آموزش آنلاین را مشاهده میکنیم:
- Open Yale Courses
- UC Berkeley Class Central
- MIT OpenCourseWare
- Carnegie Mellon Open Learning Initiative
- Codecademy
- Code
- University of London Podcasts
- University of Oxford Podcasts
- TED-Ed
چند نکته برای آموزش آنلاین
۱- آموزش آنلاین برای کورسهای صلاحیت حرفهای مانند مدیریت پروژه (PMI) و مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای (NEBOSH) و امثالهم برای اپلای شغلی بین المللی توصیه میشود.
۲- جهت اطلاع دانشجویان ارشد و دکترا، برای تقویت رزومه آکادمیک خود جهت دریافت بورس تحصیلی، از دوره های اموزش مجازی حرفه ای از سایت های معتبر ارائه شده استفاده کنید.
۳- کورسهایی که به صدور مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد منتهی میشوند را با وزارت علوم ایران چک کنید. چرا که معمولا ارزشیابی تحصیلی و معادلسازی نخواهند شد.
۴- دریافت مدرک و گواهی پایان دوره های کوتاه مدت یا بلند مدت از سیستم آموزش مجازی دانشگاههای مطرح دنیا، تقویت کننده رزومه تحصیلی و آکادمیک شما خواهد بود.
۵- تداوم آموزش و یادگیری مستمر، رمز ارتقای اثر بخشی سبک زندگی دیجیتالی بوده و فرصت آفرین است.
۶- برای ثبت نام در دوره های آموزش انلاین که نیاز به کارت اعتباری ارزی بین المللی جهت پرداخت هزینه دوره را دارید، از درگاه های رسمی پرداخت آنلاین داخلی استفاده کنید. توجه داشته باشید که این درگاه ها، نشان اعتماد الکترونیکی وزارت صنایع (ENAMAD) را در اختیار داشته باشند.
۷- اگر صادر کننده مدرک دوره هایی که با موفقیت طی کردید، محدودیتی در ارسال مدرک به ایران داشت، آدرس ثانی در کشوری دیگر معرفی کنید تا مدرک به آنجا پست و سپش برای شما ارسال شود.
۸- شرکت در دوره های آموزش مجازی استانفورد، هاروارد و برخی از دوره های مطرح OPENLEARNING می تواند شانس شما را برای دریافت ادمیشن از دانشگاه های مختلف دنیا افزایش دهد.
آیا تا کنون در دوره های آموزش مجازی بین المللی شرکت داشته اید؟
آقای زمانی مطالبتون فوقالعادست
از لطف شما به روزیاتو سپاسگزاریم
سلام
سپاس از مطالب بسیار خوبتون و تمام زحماتی که کشیدید.
سلام. میخواستم بگم خیلی خوب میشد اگر امکانش هست در مورد بازار کار جهانی این رشتههایی که در سایتها فوق وجود داره هم مطالبی قرار بدین. مثلا امکانش هست با دریافت مدرک از این دورهها در شرکتهای خارجی کار کرد؟
سلام
ممنون از نظرات شما
بله. امکان کار و حتی اپلای برای دانشگاه های مختلف با دریافت مدارک تخصصی از دوره ای انلاین ارائه شده توسط مراکز معتبر جهانی امکان پذیر است
سلام. ممنون از پاسختون ?
خیلی برام جالب بود که امکان اپلای برای دانشگاهها هم هست. درخواست میکنم اگر امکانش هست در این زمینه هم در سلسله مطالبی که برای تحصیل منتشر کردین، اطلاعاتی قرار بدین. ممنون ?
سلام برای من امروز ایمیلی اومده از اکادمی مهارت اموزی مجازی آلیسون درواقع میخوام بدونم چ نوع اموزش هایی دارن چ باید انجام بدم؟؟؟؟