نکته های مهم پذیرش از دانشگاه های اروپایی در سال ۹۷

رزومه آکادمیک عالی، شرط دریافت بورسیه های جذاب دکترا در اروپا

نکته های مهم پذیرش از دانشگاه های اروپایی در سال ۹۷

اگر مخاطب سایت روزیاتو باشید، در این لینک درباره مدارک عمومی و مدارک اختصاصی که داوطلبان تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور باید ارائه کنند، مطالب متعددی ارائه شد. به این موضوع اشاره کردیم که متقاضیان تحصیل در دانشگاه های انگلیسی زبان، در صورتی که خواهان تحصیل در رشته های مقطع کارشناسی هستند، معمولا باید مدرک SAT را به همراه مدرک IELTS یا TOEFL IBT ارائه کنند. در واقع ارائه این ۲ مدرک برای ثبت نام الزامی است.

اگر دانشگاه مورد نظر شما به زبانی غیر از انگلیسی تدریس می کرد، باید مدرک زبان در سطح موردنظر دانشگاه را ارائه کنید. مثلا دانشگاه های آلمانی زبان، مدرک سطح B1 را از داوطلبان خارجی درخواست می کنند.

البته متقاضیان ثبت نام در مقطع کارشناسی ارشد  و دکترا در دانشگاه های آمریکای شمالی، حتما می بایست نمره آیلتس آکادمیک آنها بالای ۶.۵ یا تاقل بالای ۸۰ بوده و مدرک GRE هم داشته باشند. اما برای اپلای اروپا، نیازی به جی آر ایی  ندارید. در واقع مدرک جی آر ایی، آزمون سنجش استعداد تحصیلی است که همچون آزمون سات، ساختار ۳ بخشی دارد. نمره جی آر ایی بین ۷۰ تا ۱۲۰ است و توجه داشته باشید که معمولا دانشگاه ها، حداقل نمره برای اعطای قطعی پذیرش تحصیلی (Minimum band score requirement) از داوطلبان مقطع ارشد و دکترا درخواست نمی کنند. البته برخی از دانشگاهها ، معافیت از ارائه مدرک زبان را در اختیار برخی از داوطلبان قرار می دهند.

برای دریافت English language proficiency waiver می بایست با مسئولان ادمیشن دانشگاه ها مکاتبه کرد.

نخستین گام جهت اپلای دانشگاههای اروپا در سال ۱۳۹۷، در اختیار داشتن مدرک آیلتس است. کسب این مدرک برای متقاضیانی که قصد اپلای برای ترم پاییز ۲۰۱۸ دارند الزامی است.

به هر حال مقوله تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور و فرآیند دریافت ادمیشن، موضوعی نیست که بتوان در یک یا چند گفتار به آن اشاره کرد و ما سعی میکنیم در بخش معرفی فرصت های تحصیلی خارج از کشور در این سایت، موضوعات کاربردی مورد نیاز خوانندگان محترم را در اختیارشان قرار دهیم.

با ما همراه باشید.

چگونه از دانشگاه های خارج از کشور پذیرش بگیریم؟

این سوالی است که هزاران متقاضی ایرانی تحصیل در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی آنسوی مرزها از مشاوران حرفه ای، دلالان اخذ روادید، موسسات مجاز اعزام دانشجو و همچنین ایرانیان شاغل به تحصیل در خارج از کشور می پرسند. به دلیل اینکه سالانه ده ها هزار ایرانی ادمیشن از دانشگاه های خارج از کشور می گیرند، به نظر می رسد که روند تحصیل ایرانیان در مقصدهای تحصیلی پر طرفدار آسیا، اروپا و آمریکای شمالی همچنان ادامه داشته باشد.

سالانه هزاران نفر از سراسر جهان، موفق به دریافت بورسیه جهت تحصیل درمقطع دکترا دانشگاه سلطنتی استکهلم (KTH) می شوند. برای اپلای در این دانشگاه که در فهرست ۲۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارد، بخش VACANCY سایت KTH.se را بررسی کنید.
توجه کنید: تحصیل در کلیه مقاطع تحصیلی در دانشگاه های کشور نروژ به زبان انگلیسی در سال ۱۳۹۷ برای دانشجویان ایرانی، رایگان است.
دانشگاه فنی و مهندسی آخن آلمان، یکی از برترین مقصدهای تحصیلی برای متقاضیان رشته های فنی در این کشور است که پاتوقی برای دانشجویان دکترا مهندسی ایران به شمار می رود

فهرست موسسات مجاز اعزام دانشجو را اینجا ببینید که هر سال به روز رسانی شده و نرخ آنها توسط تعرفه هایی که هر سال وزارت آموزش عالی مشخص میکند، اعلام می شود. البته دانشگاه های مورد تایید در فهرست ارزشیابی شده وزارت علوم را نیز میتوان در این نشانی دنبال کرد. حتما در دانشگاه هایی تحصیل کنید که مورد تایید فهرست ارزشیابی شده وزارت علوم هستند تا پس از دانش آموختگی، مدرک معادل برای شما صادر شده و از امکانات مادی و معنوی آن بتوانید استفاده کنید.

در پاسخ به این سوال نمیتوان جواب مشخص و دقیق داد. چرا که وضعیت تحصیلی و آرمان ها و برنامه های تحصیلی و زندگی داوطلبان با هم متفاوت است. اما آنچه به صورت عمومی میتوان گفت را در ۱۰ بند خلاصه میکنیم:

  • برای دریافت ادمیشن از دانشگاه های خارج از کشور، اول باید هدف شما از تحصیل مشخص شود.

هدف خود را از تحصیل در خارج مشخص کنید. اگر قصد اقامت بعد از تحصیل و اشتغال دارید، کشوری را انتخاب کنید که هم دانشگاه خوب و هم فرصت کار و اقامت راحتی به شما می دهد.

  • دوم ، نوع زبانی که قصد تحصیل در خارج از کشور به آن زبان را دارید مشخص کنید.

اگر مسلط به زبان فرانسوی یا آلمانی یا نروژی یا چینی یا انگلیسی هستید، فراخور تسلط شما به زبان خارجه، دانشگاه های کشورهایی که به این زبان ها تدریس می کنند را انتخاب کنید. اگر فقط دوست دارید به زبان انگلیسی درس بخوانید  و کار کنید، قطعا فرانسه و آلمان و لهستان و ژاپن، نمیتواند در دایره انتخاب های شما قرار بگیرد.

  • سوم، کشورهایی که قصد دارید در آنجا تحصیل کنید را معلوم کنید.

بعضی ها دوست دارند فقط در دانشگاه های مجانی درس بخوانند. در این حالت، نروژ در اروپا و برخی از دانشگاه های سنگاپور در آسیا در فهرست بررسی های شما قرار می گیرد. اما اگر به سبک زندگی و فضای کشورهای اسکاندیناوی علاقمند هستید، باید در صورت علاقه به تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی، به زبان سوئدی یا فنلاندی برای تحصیل در دانشگاه های سوئد /فنلاند مسلط شوید. اگر در سال ۱۳۹۷ قصد تحصیل در اروپا دارید، توصیه میکنیم که آیلتس/تافل کسب کرده  و رزومه آکادمیک خوب بنویسید. نوشتن بیانیه هدف هم تاثیر زیادی در کسب ادمیشن دارد. همه این ها به  کشوری که در اروپا یا آسیا قصد اپلای دارید بستگی دارد.

بنابراین، انتخاب کشور یکی از مقولات مهم در تحصیل در خارج و فرآیند ادمیشن است. اگر نمیدانید چه کشوری برای تحصیل شما مناسب است، بر اساس رشته ای که تحصیل کرده اید و علایق خود، با مشاوران یا دوستان یا ایرانیان شاغل به تحصیل درخارج از کشور تعامل کنید. اگر هیچ کدام از این ها در دسترس نبود، از شبکه اجتماعی متخصصان (لینکدین) برای ارتباط با دانش اموخته های کشورهای مختلف استفاده کنید.

  • نوع دانشگاه ها (اعم از دولتی و خصوصی) را مشخص کنید.

بعضی ها دوست دارند فقط در دانشگاه خصوصی درس بخوانند. چرا که کیفیت و نوع دانشجویان در این دانشگاه ها متفاوت با دانشگاه های دولتی است. در این حالت، می بایست هزینه ای برای تحصیل پرداخت کنید که قابل ملاحظه است. البته دانشگاه های خصوصی بسیاری در سراسر جهان وجود دارد که مورد تایید اداره کل دانش آموختگان وزارت علوم ایران است.

بعضی ها هم دوست دارند فقط در دانشگاه های دولتی (حتی با شهریه) تحصیل کنند. در این حالت نیز دانشگا ههای بسیاری در دسترس شما است. دانشگا ههای دولتی سوییس، ترمی حداکثر ۵۰۰ یورو شهریه دریافت میکنند که تقریبا معادل شهریه ای است که دانشگاه های اتریش و آلمان از دانشجویان غیر پزشکی می گیرند.

  • رشته مورد نظر در دانشگاه مقصد را مشخص کنید.

انتخاب رشته مورد نظر در دانشگاه مقصد، یکی از بخش های فرآیند دریافت ادمیشن برای تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور است. شاید شما دانش آموخته مهندسی مکانیک سیالات یا مهندسی عمران از یکی از دانشگاه های داخل کشور باشید و بخواهید رشته مرتبط با رشته خود را انتخاب کنید. با ورود به سایت دانشگاه مقصد، با فهرستی از رشته های کارشناسی ارشد مواجه می شوید که برخی از آنها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با مهندسی مکانیک در ارتباط است. مثل: مهندسی انرژی، مهندسی توسعه پایدار، مهندسی کسب و کار سبز، مهندسی صنایع، مهندسی ساخت و تولید، مدیریت ساخت، برنامه ریزی تولید و امثالهم.

بنابراین، انتخاب رشته مورد نظر در دانشگاه یا دانشگاه های مقصد، اهمیت دارد. چرا که تکلیف شما را برای ادامه تحصیل و اقدام برای اپلای رسمی مشخص می کند. وقتی این قضیه مشخص شد، میتوانید با مسول هماهنگی رشته مورد نظر مکاتبه کرده و اطلاعات تکمیلی را برای پذیرش در رشته مورد نظر دریافت نمایید.

اگر قصد تحصیل در کشوری ارزان در جنوب اروپا دارید، دانشگاه بارسلونا اسپانیا، گزینه خوبی برای تحصیل در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. البته امکان تحصیل با بورس و به زبان انگلیسی هم وجود دارد.

البته باید توجه کنید که تحصیل در هر رشته ای در هر دانشگاه و در هر کشوری، کار معقولی نیست. مثلا در کشور نروژ که یکی از کشورهای ثروتمند اروپا در عرصه نفت  و گاز و پتروشیمی است، تحصیل در این رشته ها بسیار مقدم بر تحصیل در رشته باستان شناسی یا مترجمی زبان ایتالیایی! است. به نوع کشور و ظرفیت و قابلیت های صنعتی و اقتصادی و فرهنگی آن توجه کنید که تاثیر زیادی در کیفیت تحصیل شما در رشته مورد نظر دارد.

  • نیازمندی های پذیرش عمومی و اختصاصی برای ادمیشن رشته مورد را مشخص کنید.

گام بعدی برای ادمیشن آن است که شما دقیقا متوجه باشید که دانشگاه مقصد، چه نیازمندی های عمومی و اختصاصی را برای داوطلبان مشخص کرده است. برخی از نیازمندی های اختصاصی پذیرش به گونه ای است که عملا امکانی برای شما جهت تحصیل در آن دانشگاه فراهم نمی کند. مثلا باید آیلتس ۷ داشته باشید یا حتما نمره جی آر ایی فلان مقدار راارائه کنید. یا مثلا در فلان رشته، پذیرش فقط به دانشجویان کشورهای خاص داده می شود.

بنابراین، حتما در انتخاب یک رشته در یک دانشگاه، به شرایط پذیرش اختصاصی توجه کنید. اگر نمیتوانید شرایط را برآورده کنید، مایوس نشوید. یکی دیگر از ده ها هزار دانشگاه در سراسر جهان (حتی در دانشگاه های عالی)، در انتظار شماست. انرژی مثبت باشید و با رزومه خوب و تلاش مستمر و رایزنی با اساتید، فرصت ادمیشن از دانشگاه های برتر و متوسط جهان را بدست آورید.

  • با مسول هماهنگی رشته (program coordinator) رایزنی کرده و اطلاعات تکمیلی بدست آورید.

تجربه نشان داده است که داوطلبانی که با مسولان فلان رشته قبل از اپلای رسمی ، رایزنی میکنند، شانس ادمیشن بیشتری میگیرند. چرا؟ علت این است که اطلاعات تکمیلی و بهتری دریافت می کنند و شرایط ادمیشن را به خوبی مطلع می شوند. همچنین وقتی مسئولی در فلان دپارتمان دانشگاهی بداند که شما برای اپلای جدی هستید، تلاش میکند تا پیگیر و همراه اپلیکیشن شما برای ارجاع به دانشکده مزبور جهت بررسی نهایی شود. حتما رایزنی با مسول هماهنگی رشته مورد نظر را جهت پاسخ گویی به پرسش ها و ابهامات خود در دستور کار داشته باشید که این کار، شما را بی نیاز به مراجعه به موسسات مجاز اعزام دانشجو و یا مراکز غیر رسمی اعزام دانشجو در سراسر کشور می کند.

  • مدارک خود را ترجمه رسمی کرده و به دانشگاه مقصد ارسال کنید.

در صورتی که کشور، دانشگاه، رشته مورد نظر و شرایط اختصاصی و عمومی دانشگاه، وضعیتی مطلوب را برای شما جهت دریافت ادمیشن فراهم کرد، مدارک ترجمه رسمی شده خود را به دانشگاه ارسال و اپلای رسمی کنید. اپلای رسمی معمولا به صورت اینترنت و با پرداخت application fee صورت می گیرد. قبلا هم در سایت توضیح دادیم که برای کاهش هزینه های سرسام آور ترجمه رسمی مدارک تحصیلی، از دانشگاه مقصد سوال کنید که آیا، نیاز است که کلیه صفحات ترجمه رسمی شده، ممهور به مهر وزارت امور خارجه و وزارت دادگستری جمهوری اسلامی ایران بشود یا خیر؟ اگر پاسخ خیر دریافت کردید، صدها هزار تومان صرفه جویی خواهید کرد!

  • کارنامه های زبان و همچنین توصیه نامه های خود را به دانشگاه مقصد ارسال نمایید.

کارنامه های زبان  (چه آیلتس چه تافل و چی جی آر ایی یا جی مت) را باید از صادر کننده کارنامه درخواست کنید که به دانشگاه مورد نظر شما ارسال کند. چرا که دانشگاه ها، تنها از طریق مرجع صادر کننده کارنامه زبان، رونوشت کارنامه زبان شما را قبول میکنند و الصاق آن به پرونده تحصیلی آنلاین شما مورد قبول نخواهد بود.

به همین خاطر، در روز شرکت در آزمون آیلتس و چی آر ایی و تافل و جی مت، حتما، کد دانشگاه یا دانشگاه های مقصد را که میخواهید کارنامه شما به آنجا ارسال شود، قید کنید. در صورتی که قید نکردید یا بعدا خواستید کارنامه به دانشگاهی ارسال شود، می بایست با ورود به پروفایل خود در سایت آیلتس یا جی آر ایی یا تافل، با پرداخت هزینه های مربوطه، درخواست ارسال کارنامه به دانشگاه مقصد بکنید.

توصیه نامه یا توصیه نامه هایی که اساتید یا کارشناسان برای شما آماده کرده اند نیز باید در این مرحله به دانشگاه مقصد ارسال شود. توجه کنید که برخی از دانشگاه ها:

  • از داوطلبان میخواهند که برگه های توصیه نامه (LOR) را به اپلیکیشن خود الصاق کنند.
  • از داوطلبان میخواهند که به توصیه کننده اطلاع دهد که توصیه نامه مستقیم به دانشگاه فکس شود.
  • از داوطلبان میخواهند که به توصیه کننده اطلاع دهد که توصیه نامه هایش را در سایت دانشگاه آپلود کند.

توصیه نامه، یک صفحه و چند پاراگراف است و فردی که شما را به خوبی می شناسد و برادر و خواهر و اقوام نزدیک و دور شما نیست (ترجیحا شخصیت آکادمیک)، دلایل توصیه شما به تحصیل در دانشگاه مقصد را اعلان می کند. این توصیه باید به زبان انگلیسی باشد.

  • اگر نیاز به مصاحبه اینترنتی یا شرکت در آزمون عملی دانشگاه هست، برنامه ریزی کنید.

مثل قبولی در آزمون گروه آزمایشی هنر در دانشگاه های کشورمان که برگزاری آزمون عملی و نتیجه آن، تاثیر نهایی در قبولی یا رد داوطلبان در آزمون سراسری دارد، برخی از دانشگاه های دنیا به خصوص در رشته های پزشکی و هنری، از داوطلبان میخواهند تا در آزمون عملی در روز و ساعت مشخص شرکت کنند. این قضیه برای دانشگاه های هنر و پزشکی اروپا صادق است.

اگر دانشگاهی برای قبولی در فلان رشته، چنین شرایطی داشت، قبل از اپلای رسمی و پرداخت هزینه های مربوطه، از سفارت آن کشور در تهران نسبت به دریافت روادید تحصیلی کوتاه مدت جهت شرکت در آزمون عملی دانشگاه مزبور سوال کنید که تحت چه شرایطی با صدور روادید به شما جهت شرکت در آزمون ورودی موافقت می کند.

در واقع ۱۰ فرآیند فوق الذکر در عرصه اخذ ادمیشن از دانشگاه های خارج از کشور مورد نیاز است. فرقی نمیکند که شما قصد قبولی در یکی از ۳ دانشگاه برتر سنگاپور را دارید یا میخواهید از چالمرش سوئد یا پوردو آمریکا پذیرش بگیرید. طی کردن این مسیر ۱۰ گانه مورد نیاز خواهد بود.

اگر با پرسشی مواجه شدید ، از طریق کامنت، آن را مطرح کنید تا در اسرع وقت به شما پاسخ داده شود.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۱۲۵ نظر

ورود

  • سجاد آبان ۱۸, ۱۳۹۸

    سلام و عرض ادب خدمت آقای زمانی عزیز
    ممنون از اینهمه زحماتی که برای دوستان می کشید و اینهمه زمانی که میذارید که واقعا با ارزشه. ممنون میشم بنده رو هم راهنمایی کنید. من لیسانس مدیریت بازرگانی از روزانه دانشگاه مازندران دارم با معدل ۱۵.۵۶ و ارشد مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران با معدل ۱۵.۵۶ اما مدرک ارشدم برای دوره الکترونیکه (بدون پایان نامه). حدودا ۸ تا مقاله علمی پژوهشی داخلی دارم. ۳ تا کتاب ترجمه و یک کتاب تالیفی که تمامی کتاب هام با بهترین انتشارات داخلی در حوزه مدیریت بازرگانی چاپ شده. کلا تسلط بالایی به حوزه نگارش مقاله دارم و راحت هم میتونم نمره آیلتس بالای ۶.۵ رو هم بگیرم. نگارش مقاله و تا حدودی اکسپتش برام خیلی کار سختی نیست و اینکه میخوام حدودا ۲ سال دیگه برای فاند دکتری اقدام کنم. به نظرتون به توجه به اینکه وضعیت معدل خصوصا ارشدم خیلی جالب نیست و اینکه پایان نامه هم ندارم، میتونم با مقاله isi و نمره زبان خوب به فاند دکتری در کانادا امیداوار باشم؟ یا اینکه پیشنهاد می کنید برم اونجا ابتدا master رو بخونم؟ البته برای مستر، فاند گرفتن خیلی سخته. ممنون میشم راهنماییم کنید

    • علی زمانی آبان ۱۸, ۱۳۹۸

      خیلی ممنون از نظر لطف جنابعالی به روزیاتو
      ضمن تشکر ، بنده دیگر پاسخگوی سوالات عزیزاان نیستم

  • faezeh آذر ۱, ۱۳۹۸

    سلام وقت بخیر. من خواستم بپرسم گه برای رشته روانشناسی شناختی چه کشوری موقعیت بهتری داره؟ وامکان پذیرشش بیشتر هست

  • مرتضوي آذر ۹, ۱۳۹۸

    سلام الان اگر رتبه کنکور خوب بگیریم وضعیت چطور میشه؟بازم باید امتحان بدیم؟(اتریش)رو میگم

  • مهرسا مهر ۶, ۱۳۹۹

    سلام من ۱۷سالمه و تابستون ۱۴۰۰ کنکور تجربی دارم اگه معدل نهایی بیست باشه و کنکور رتبه بیارم میتونم به دانشگاه هایی همچون هاروارد یا آکسفورد پزشکی برم؟ یا لازمه آزمون سات سابجکت و بدم؟

    • علی زمانی مهر ۶, ۱۳۹۹

      سلام
      بله
      البته با ید شهریه و پول بیست هم بدهید 🙂