سود سپرده‌های بانکی، از امروز «ماه‌شمار» شد [کوتاه مدت: ۱۰٪]

پرداخت سود ماه‌شمار، به نفع چه کسانی است؟

سود سپرده‌های بانکی، از امروز «ماه‌شمار» شد [کوتاه مدت: ۱۰٪]

از امروز، سودهای روزشمار که قبلا به سپرده های بانکی کوتاه مدت تعلق می گرفت، پرداخت نشده و جای آن را سودهای ماه شمار می گیرد. اگر شما در یکی از بانک های دولتی یا خصوصی کشور، سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت دارید، برای گرفتن سود ماهانه، مرتب نسبت به خالی و پر کردن حساب اقدام نکنید.

حداکثر سود سپرده های کوتاه مدت نیز به صورت علی الحساب، ۱۰ درصد اعلام شده است. همه این ها مبین این مطلب است که روزگار کسب سود آسان از سپرده های کوتاه مدت و بلند مدت با سودهای ماهی ۲ تا ۳ درصد، رو به پایان است. چه باید کرد؟ باید با بورس آشتی کنید، اگر آرمان شما، کسب سود، بیش تر از شبکه بانکی کشور است تا با دنیای ۱۰-۲۰ درصدی ها، خداحافظی کنید!

بر اساس بخشنامه‌ بانک مرکزی  از فردا بانک‌ها موظفند سود بانکی را بر اساس حداقل مانده در ماه محاسبه و به مشتریان خود پرداخت کنند و به نوعی نرخ سود روزشمار سپرده های بانکی به ماه شمار تبدیل شود. عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است:‌ در نظام های بانکی دنیا روش پرداخت سود به شیوه ای که در ایران مرسوم بود، وجود نداشت و بانک ها سودی به سپرده کوتاه‌مدت پرداخت نمی کنند.

این بخشنامه را می توان جزو نخستین اقدامات برای حل این مساله به شمار آورد به طوری که روند پرداخت سود روز شمار به حساب های پس انداز کوتاه مدت متوقف می شود و با پرداخت سود سپرده ها به صورت ماه شمار مشکلات شبکه بانکی حل خواهد شد.

برای حرکت بانک ها بر اساس اصول باید سود متناسب با سررسید تعیین کنند . در سپرده های کوتاه مدت، هر زمان که سرمایه گذار تصمیم بگیرد و اقدام کند می تواند نسبت به برداشت سپرده و سود آن اقدام کند که این ویژگی ماهیت سپرده های کوتاه مدت است که می توان آنها را  دیداری و آنی دانست.

بر اساس بخشنامه بانک مرکزی که اول دیماه به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است، از فردا اول بهمن ماه ۹۷ بانک‌ها حق ندارند به سپرده‌های کوتاه‌مدت سود روزشمار پرداخت کنند و باید ضوابط جدید را برای پرداخت سود به این سپرده‌ها رعایت کنند.

براساس مصوبه شورای پول و اعتبار از این پس، معیار پرداخت سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری عادی از روزشمار به ماه‌شمار تغییر می‌یابد. همچنین در این مصوبه تأکید شده که حداکثر نرخ سود علی‌الحساب برای سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی ۱۰ درصد سالانه است.

هدف اعضای شورای پول و اعتبار از تصویب این طرح کاهش فعالیت‌های سفته‌بازی بوده است؛ بانک مرکزی معتقد است این طرح منافع خیلی از سوداگران را به خطر می‌اندازد. موضوع مهم دیگر در بخشنامه سودی بانک مرکزی این است که سود سپرده‌های کوتاه‌مدت تنها در صورتی باید به حساب سپرده‌گذار واریز شود که برداشتی از این حساب در طول ماه انجام نشده باشد.

قبلاً بانک‌ها حتی در صورت واریز و برداشت به حساب‌های کوتاه‌مدت، سود روزشمار را در پایان هر ماه به حساب سپرده گذاران پرداخت می‌کردند. اما در این بخشنامه که برگرفته از تصمیم اخیر شورای پول و اعتبار است، تأکید شده که حداقل مبلغ مانده حساب در یک ماه برای  محاسبه سود آن ماه در نظر گرفته شود.

سود سپرده کوتاه مدت
تصویر بخشنامه جدید بانک مرکزی درباره سود سپرده های کوتاه مدت

بانک مرکزی البته در این بخشنامه خط و نشان جدی برای بانکدارها کشیده و هشدار داده که درصورت تخلف در پرداخت سود به سپرده های کوتاه مدت با آنها برخورد جدی خواهد شد. در بخشنامه بانک مرکزی به بانک ها آمده است که این بانک علاوه بر رصد عملکرد شبکه بانکی در این خصوص، نحوه عمل شرکت های پشتیبانی فناوری اطلاعات بانک ها و موسسات اعتباری را نیز تحت پایش خواهد داشت و در صورت مشاهده و کشف هرگونه مغایرت یا هرگونه اقدامی که منجر به کتمان یا غیرواقعی جلوه دادن رویدادهای مالی شود، شرکت های مذکور در فهرست اشخاص فاقد شرایط و صلاحیت لازم برای همکاری با شبکه بانکی کشور قرار خواهند گرفت.

این بخشنامه توسط حمیدرضا غنی آبادی و محمد خدایاری در اداره کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی و اداره مطالعات و مقررات بانکی امضا شده و به بانک ها ابلاغ شده است.

برای رونق شبکه بانکی و سایر بخش های اقتصادی باید به سمت سپرده گذاری با سررسیدها و نرخ سودهای متفاوت حرکت کرد زیرا اگر سپرده گذاران بالاترین نرخ سود را دریافت کنند، حاضرند مدت زمان بیشتری پول خود را نزد بانک ها بگذارند. بانک ها به شکل مستقیم و سپرده گذاران و مشتریان بانک به صورت غیر مستقیم، از پس افزایش توان وام دهی بانک ها از این تصمیم منتفع خواهند شد. اگر از این تصمیم بانک مرکزی ناراحت هستید، به فکر روش های بهتر برای کسب سود ماهانه و سالانه از بازار بورس ایران باشید و به جمع ۹ میلیون سهامدار ایرانی بپیوندید.

حتما بخوانید: همه چیز درباره بازار بورس ایران و خرید عرضه اولیه‌های عالی

بدون نظر

ورود