افزایش بارداری دختران زیر ۱۵ سال در ایران با وجود این که بارداری و زایمان برای دختران زیر ۱۵ سال، ۵ برابر خطرناک تر از بارداری و زایمان زنان بالای ۲۰ سال است، هم چنان بحث داغ محافل صنعت سلامت و فرهنگ عامه است. تنها در سال ۹۴ بیش از پنج درصد ازدواجها در سنین کمتر از ۱۵ سالگی ثبت شده است که از این میان بیش از ۲۸ هزار نفر دختران ۱۰ تا ۱۴ سال و بیش از ۱۴ هزار نفر پسران ۱۰ تا ۱۴ سال بودند
۱۷ درصد کل ازدواج های ایران مربوط به دختران زیر ۱۸ سال است. ۱۴ هزار بیوه کودک در ایران داریم که زیر ۱۸ سال هستند. خطر مرگ دختران زیر ۱۵ سال در زایمان، ۵ برابر بیشتر از زنان بالای ۲۰ سال است. مادر کودک ها، پدیده ای قابل تامل در جامعه امروز ایران است. ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۴ ساله در سال ۹۲ نیز با افزایش روبرو بوده است. این میزان با رسیدن به ۵.۳ درصد در سال ۹۲ و ۵.۵ درصد در سال ۹۵ نشان میدهد که ممکن است از میزان روند ازدواج کودکان کاسته نشود.
بیشتر بخوانید: کودک همسری ؛ آزار جنسی کودکان زیر لباس عروسی
چند روز پیش، مدیرکل ثبت احوال استان همدان اعلام کرد که ۴۴ زن زیر ۱۵ سال در این استان، سال۹۷ صاحب فرزند شدند. در استان همدان، میانگین طلاق، از نرم کشوری بیشتر است و ۱۸ درصد طلاق های استان همدان، در یک سال اول زندگی زوجین روی می دهد. هر ماه حداقل ۲ زایمان مادران زیر ۱۵ سال در استان کرمانشاه ثبت می شود و وضعیت برای دیگر استان ها نیز نشان از ۲۰۰۰ زایمان نوزاد از مادران زیر ۱۵ سال دارد.
بر اساس طبقه بندی های حقوقی افراد زیر ۱۸ سال کودک تلقی می شوند و بر همین اساس باز کردن دفترچه حساب و یا دریافت گواهینامه نیاز به تمام شدن ۱۸ سال سن دارد و این گونه موارد نشان می دهد که کودکان از لحاظ جسمی و روانی آمادگی بسیاری از کارهایی که بزرگسالان انجام می دهند را ندارند.
بیشتر بخوانید: چرا کودکان ژاپنی سالم ترین کودکان جهان هستند؟
وی تاکید کرد: ازدواج در سنین پائین یک سری عوارض و پیامدهای منفی دارد به طوریکه از نظر آمادگی های جسمی و روانی هنوز فرد، کودک بوده و آمادگی اینکه بتواند وارد مسئولیت بزرگ خانوادگی به عنوان همسر و مادر شود را ندارد به همین دلیل ازدواج در سن زیر ۱۵ سال می تواند به فرد آسیب هایی از لحاظ روحی، روانی، عصبی و اجتماعی و همچنین فرهنگی وارد کند و طبیعتا فرد نمی تواند از عهده نقشی که باید ایفا کند، برآید.
بر اساس پایگاه اطلاعات سازمان ثبت احوال در ۹ ماهه سال ۱۳۹۳، یک هزار و ۲۷۷ مورد ولادت از مادران کمتر از ۱۵ سال گزارش شده است. همچنین در سال ۱۳۹۲ نیز آمار این ولادت ها در مادران کم سن یک هزار و ۷۲۷ مورد بوده است. این در حالی است که کل ولادت سال گذشته یک میلیون و ۴۷۱ هزار و ۸۳۴ مورد بوده و در مجموع می توان گفت ولادت مادران زیر ۱۵ سال یک دهم درصد کل آمار موالید را به خود اختصاص داده است. اوضاع در سال های اخیر هم حتما بهتر از اوایل دهه نود شمسی نیست.
بر همین اساس استان هایی مانند سیستان و بلوچستان با ۴۶۲ مورد ولادت از مادران زیر ۱۵ سال دارای بیشترین آمار و استان خراسان جنوبی با ثبت سه مورد دارای کمترین آمار در میان استان های مختلف در سال ۱۳۹۳ بود. در استانهای خراسان رضوی، خوزستان ، آذربایجان شرقی و غربی و همچنین کرمان به ترتیب بعد از سیستان و بلوچستان دارای بیشترین آمار تولد نوزادان از مادران کم سن را به خود اختصاص داده اند.
بیشتر بخوانید: رواج کودک همسری در ایران و عروس های عروسک به دست
رئیس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده، اسفند ۹۶ گفته بود که بر اساس اعلام مرکز آمار در سال ۹۵، ۳۶ هزار و ۴۲۲ مورد ازدواج دختران زیر ۱۵سال عمدتا با پسران ۲۰ تا ۲۴ سال اتفاق افتاده است، گفت: این در حالیست که در همین سال یک میلیون و ۲۹۵ هزار و ۳۰۰ دختر ۳۰ تا ۵۰ ساله هرگز ازدواج نکردهاند.
او گفته بود که اگر مسئولان نظام بخواهند برنامهریزی انجام دهند آیا باید به وضعیت ۳۶ هزار دختری که زیر ۱۵ سال ازدواج میکنند، علی رغم سه مصوبه و قانون کلانی که بر کاهش سن ازدواج تاکید میکنند رسیدگی کنند و یا به ازدواج دختران کمک کنند؟. علت این مسئله این است که شاخصهای جهانی معتقدند ازدواج مهم نیست و برای خانواده تقدس قائل نیستند.
ازدواج های ناپایدار
دختران تنها قربانیان کودک همسری نیستند و بسیاری از پسران نیز با مشکلات کودک همسری روبرو هستند. بر اساس نرخ افزایشی طلاق آمارها نشان میدهد ناپایدارترین ازدواجها در سنین کودکی وجود دارد. همچنین صرف باقی ماندن در یک ازدواج به معنی رضایتمندی از آن نیست. یکی از دلایل وقوع این ازدواجها نیز این است که برخی از مادرانی که در سنین کودکی ازدواج کردهاند تمایل دارند کودکشان نیز در سنین پایین ازدواج کند. رواج کودک همسری را جدی بگیریم!
بدون نظر