بورس و دلار، منتظر بودجه سال ۹۹: دلار ۱۱۰۰۰ تومانی تکذیب شد

افزایش روند صعودی بورس با موج جدید تورم در ایران

بورس و دلار، منتظر بودجه سال ۹۹: دلار  ۱۱۰۰۰ تومانی تکذیب شد

دلار ۱۱هزار تومانی در بودجه سال ۱۳۹۹ دولت که ۱۶ آذر تقدیم مجلس می شود، بازتاب های گسترده ای در فضای مجازی و بین بورس بازها و فعالان اقتصادی داشت. این که دولت ، ارز ۴۲۰۰ تومانی را به ۱۱۰۰۰ تومان افزایش دهد، تاثیرات بسیاری در اقتصاد دارد.

تا این که همتی، رئیس کل بانک مرکزی، تعیین دلار ۱۱هزار تومانی در بودجه سال آینده را تکذیب کرد تا هم امروز، میدان فردوسی روی آرامش ببینید و هم میلیون ها بورس باز که از قبال افزایش قیمت ارز و موج جدید تورم پس از تراژدی بنزین ۳۰۰۰ تومانی، شاهد افزایش قیمت سهم خود در بورس شدند، با خیال آسوده تر، سهامداری کنند و بورس کم عمق  ایران،با شایعه ای دیگر، خونین نشود.

این تکذیبیه را شاید باید مهم ترین تکذیبیه پاییز ۹۸ بدانیم. پاییزی که خیلی سخت گذشت و بد ترین پاییزی بود که در دهه نود هجری شمسی تجربه کردیم. از همه بد تر، قطعی اینترنت در قرن بیست و یکم بود که تکانه هایش همچنان ادامه دارد. وقتی کشور در شرایط جنگ اقتصادی و تحریم همه جانبه قرار گرفت و فرجام برجام هم نامعلوم و اینستکس هم تحرکی ندارد، انتظار چنین روزهایی می رفت.

در دوران وزارت آقای طیب نیا، وزیر  سابق امور اقتصادی و دارایی، بارها گفته شد دولت در کوتاه مدت دو راهکار بیشتر ندارد ، یا کنترل تورم و رکود در صنایع تولیدی که صرفا در کوتاه مدت جلوی تورم را خواهد گرفت. یا تورم و سر پا ماندن صنایع داخلی ( صرفا ادامه راه نه رونق ) که دولت و اقای طیب نیا در آن مقطع و در دوره ی اول، گزینه نخست را انتخاب کرد.

حالا به مرحله ای رسیدیم که نه توان صادرات نفت را داریم که منبع اصلی کسب درآمد در تمامی دولت ها بوده، نه در دورانی که می توانستیم صادرات داشته باشیم، در تولید سرمایه گذاری درست کرده ایم. انتظار این تورم برای اغلب اقتصاددان ها می رفت . این بحث یارانه و طرح کمک های معیشتی برای دهک های کم درآمد و همچنین دو نرخی بودن بنزین هم دوامی نخواهد داشت.

چون واقع بینانه کشوری که عمده درآمد آن از صادرات منابع بوده و امروز توان صادرات ندارد چاره ای ندارد جز حذف سوبسید ها ! یا دست بردن به خزانه ی خالی و ذخایر دلار یا چاپ پول که این مورد نیز صرفا کوتاه مدت موجب کنترل تورم خواهد شد ولی خیلی زود این منابع نیز هدر خواهد رفت و اما سیاست های بانک مرکزی و جناب همتی بنظر در این برهه قابل دفاع است.

طی ۹ ماه اخیر، شاخص کل با بیش از ۱۱۴٪ رشد، از ۱۵۴۰۰۰ واحد به ۳۳۰۰۰۰ واحد رسید! بعد از اصلاح اخیر، در محدوده حمایت کف کانال صعودی یکساله قرار گرفته. اهداف میانمدت و بلندمدت ۴۰۰۰۰۰ – ۱۰۰۰۰۰۰ واحد

با این ذخایر ارزی نمی توان انتظار داشت بانک مرکزی ذخایر کم ارزی را به نرخ پایین در اختیار دلالان دلار قرار دهد کاری که در دوران مدیریت قبلی انجام شد غلط بود و خود مورد انتقاد شدید بود. دلاری که امروز ارزش واقعی آن بین ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان است عرضه ی سنگین آن در ۱۲ هزار تومان قطعا منطقی نیست. انتظار می رود که دلار در این مرحله بین ۱۳۸۰۰تا ۱۴۵۰۰ ارام بگیرد و بصورت نوسانی مثل قبل کنترل شود.

قیمت دلار و تورم و آینده بورس

رشد ۲۰ درصدی دلار و همچنین افزایش قیمت حامل های انرژی و مالیات و …موجب افزایش درآمد دولت نمی شود صرفا کسری بودجه ی حاصل از کسری فروش نفت را جبران خواهد کرد. شرایط اقتصادی شرایط خوبی نیست و این بر کسی پوشیده نیست و حیف و صد حیف که دوران شادی سرمایه گذاری روی تولید کشور و حمل و نقل عمومی و تمام مواردی که می توانست این روزها به کمکمان بیاید نشد !

دلار
دلار رتبه سوم را کسب می کند. کمترین بازدهی بازارهای ، طلا ، سهام و دلار، مربوط به دلار است: طی ۱۰ سال اخیر، از ۹۹۰ تومن تا ۱۳۰۰۰ تومن رشد کرده و افزایش ارزش ۱۳ برابری داشته است.

اگر فرض بر افزایش قیمت دلار و تورم بگیریم که از فرض گذشته و واقعیتی هست که مجبوریم قبول کنیم این تورم موجب رشد بورس نیز خواهد شد . بورس همراه با تورم بازدهی خودش را داشته همانطور که در دلار ۳۸۰۰ تومانی شاخص بورس ۶۰ هزار واحد بود امروز در قیمت ۴ برابری دلار شاخص بورس رشد بیش از ۵ برابری داشته که در صورت سرمایه گذاری درست از تورم عقب نمانده است ولی این رشد ثروت افزایی نکرده و مثل دلار سکه ملک و … صرفا موجب حفظ ارزش دارایی شده است.

این بین قطعا در مرحله ی اول گروه هایی از ارز یارانه ای برخوردار خواهند بود گروه هایی مثل غذایی و دارویی و … برای کاهش فشار اقتصادی بر زندگی مردم همچنان به نحوه های مختلف سوبسید دریافت خواهند کرد و بنظرم رشد بهتری خواهند داشت. ولی کلیت بازار نیز با موج تورمی در صورت سرمایه گذاری درست ارزش دارایی شما را حفظ خواهند کرد.

پس، بورس را جدی بگیرید که تا سال  ۱۴۰۰، بالاترین بازدهی سرمایه گذاری متعلق به سهام «مفت» بازار بورس و فرابورس و بورس انرژی و بورس کالا است. گل سرسبد همه، بورس انرژی است که درباره اش در روزیاتو، مطالب زیادی گفتیم.

با آزاد سازی سهام عدالت و خصوصی سازی سرخابی ها و ایران مال و پدیده، انقلاب بورس ایران نزدیک است. صدای این انقلاب از الان شنیده می‌شود.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۶ نظر

ورود

  • پویا آذر ۱۲, ۱۳۹۸

    عامل بدبختی ایران = ………. + علی زمانی ???

    • علی زمانی آذر ۱۲, ۱۳۹۸

      ممنونم 🙂

    • md hassan آذر ۱۲, ۱۳۹۸

      جدا از شوخی حرف های آقای زمانی در مورد سودآور بودن بورس خیلی اغراق می کنند. اما اصل صحبتشون درست هست.

      • علی زمانی آذر ۱۲, ۱۳۹۸

        دوست من
        آنچه عیان هست ، چه حاجت به بیان است. بورس، یعنی آمار، آمار یعنی داده، داده یعنی عدد و رقم. بورس که قمار و فال تاروت و احضار موکل نیست که بنده توهمات شبانه را به خورد ملت بدم. هر چیزی داریم درباره بورس میگیم،‌با آمار و عدد و رقم و نمودار است. شرح مستند و مستدل از یک واقعیت است که هر روز مردم دارن حس می کنند. شاخص کل، مهر ۹۷، ۱۵۰ هزار واحد بود، آذر ۹۸ رسیده به ۳۲۰ هزار واحد!! این توهم بنده است یا اغراق بنده؟ روزی ۲۰۰۰ میلیارد تومان خرید سهام در بورس،‌اغراق بنده است یا واقعیت بورس؟! سودهای چند ده درصدی تا چند هزار درصدی ظرف ۱ سال اخیر در بورس، توهم بنده است یا واقعیت بورس است؟ لطفا مصداق «خیلی اغراق» را بفرمایید تا ما هم مطلع شویم 🙂

        • md hassan آذر ۱۳, ۱۳۹۸

          خیر. شما توهم ندارید. اما لحن نوشته‌اتون در مورد سودآور بودن بورس اغراق هست: با آزاد سازی سهام عدالت و خصوصی سازی سرخابی ها و ایران مال و پدیده، انقلاب بورس ایران نزدیک است. صدای این انقلاب از الان شنیده می‌شود.
          این هم در نظر بگیرید که افراد زیادی تو همین بورس و حبابی بودن سهام سرمایشون رو از دست دادند. بهتره شما که انقدر در مورد سود آور بودن بورس (که اشتباه هم نیست) صحبت می نید توصیه هایی هم در مورد فعالیت صحیح در بورس بنویسید. مسلما استقبال میشه.

          • علی زمانی آذر ۱۳, ۱۳۹۸

            همچنان پاراگراف اولی که شما بازنشر کردی، منطبق بر واقعیت های روز بازار سرمایه ایران است. این که شما مدعی هستی بورس حباب دارد، نشان دهنده عدم تخصص شما در بورس است. انتشار نظر شما،‌به معنی تایید نظر شما نیست. از نظر شما به هر حال سپاسگزارم.