«قالیباف» جایگزین «شاپور» شد؛ داستان سکاندار جدید سازمان بورس

«قالیباف» جایگزین «شاپور» شد؛ داستان سکاندار جدید سازمان بورس

حسن قالیباف اصل روز شنبه ۲۳ فروردین ۹۹ ، پس از ۱۲ سال مدیرعاملی شرکت بورس اوراق بهادار تهران، جایگزین شاپور محمدی، به عنوان رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار کشور انتخاب شد. این شایعه در روزهای قبل قوت گرفته بود و شاهد تکذیب خبر از سوی مسئولان بورس نبودیم. حضور رئیس جدید بازار سرمایه در سال جهش تولید سبب تداوم روند صعودی بورس شده و یک سیگنال مثبت به بازار سرمایه خواهد بود. ایشان به مدت ۳۰ ماه، سکاندار بازار بورس کشور در سال های طلایی این بازار هستند.

وی در انجمن علوم مالی ایران، همکار شاپور محمدی و دکتر طهماسب مظاهری است و به نظر می رسد که رابطه خوبی با رئیس سابق سازمان بورس داشته باشد. انتخاب دکتر حسن قالیباف اصل به عنوان رئیس سازمان بورس، اولین انتصاب مهم حوزه اقتصاد کشور در سال کرونایی ۹۹ است.

در روز انتصاب رئیس سابق دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا به ریاست سازمان بورس اوراق بهادار، معاون اول رئیس جمهور از آزادسازی سهام عدالت خبر داد و وزیر اقتصاد نیز، از عرضه گسترده سهام بنگاه های دولتی به مردم در بستر بازار سرمایه از ۱۵ اردیبهشت ۹۹ خبر داد که خود داده‌های مهمی برای رونق این بازار در سال رکود تورمی ۹۹ است.

بورس در دوران حسن قالیباف اصل

فرآیند حضور حسن قالیباف اصل در سازمان بورس به این صورت خواهد بود که ابتدا، بایستی شورای عالی بورس، حکم حضور دکتر حسن قالیباف اصل را در هیات مدیره سازمان بورس صادر کرده و تا در اولین جلسه هیات مدیره سازمان بورس، ایشان حضور یافته و نسبت به رای گیری انتخاب رئیس، اقدام شود. هیات مدیره ۵ عضو دارد که رای اکثریت اعضاء، رئیس جدید سازمان بورس را که احتمالا حسن قالیباف اصل خواهد بود، مشخص می کند.

در زمان صدرات مدیرعامل سابق شرکت بورس تهران، چند اتفاق مهم در بازار سرمایه کشور رخ می دهد. یکی اینکه باید تکلیف حجم مبنا فرابورس و هسته معاملات که مرتبا هنگ می کند مشخص شود. دیگری، شاهد آزاد سازی سهام عدالت در پاییز ۹۹ هستیم که سبب انفجار فرابورس ایران می شود.

دوم با انتخاب مشاور سابق رئیس سازمان بورس، به ریاست سازمان بورس در سال جهش تولید، شاهد اعمال محدودیت های جدید که قرار بود روی حجم مبنا و شفاف سازی های برخی سهام اعمال شود ، نخواهیم بود که این خود خبر مضاعف خوب دیگری برای اهالی بورس محسوب می شود.

سوم، تثبیت شاخص کل بورس در کانال ۱ میلیون واحد است که بستر را برای حضور قدرتمند شاخص کل در کانال ۲ میلیون واحد در پایان سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، فراهم خواهد کرد. امسال سال طلایی بورس و حضور دانشیار دانشگاه الزهرا در راس سازمان را باید به فال نیک گرفت.

بورس در روز شنبه ۲۳ فروردین ۹۹ با بیش از ۷ هزار واحد مثبت و ورود به کانال ۶۰۰ هزار واحدی، رضایت خود را از تصدی ریاست سازمان بورس توسط مهمان جدیدش نشان داد.

تحصیلات و بیوگرافی حسن قالیباف اصل

ایشان عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد دانشگاه الزهرا بوده و متولد سال ۱۳۴۸ در شهرستان مراغه استان آذربایجان شرقی می باشد. وی کارشناسی ارشد خود را در رشته مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت مالی گرفت و دانش آموخته رشته کارشناسی مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران است.

دکتری مدیریت مالی را در دهه هشتاد شمسی از دانشگاه تهران دریافت کرد و نقش برجسته ای در هدایت شرکت های سرمایه گذاری و صندوق ها از جمله صندوق های نیکوکاری در یک دهه اخیر داشت.

کارشناس اعتبارات بانک توسعه صادرات و حضور در هیات مدیره ده ها شرکت سهامی عام و سهامی خاص در ۲۰ سال اخیر، بخشی از کارنامه سکاندار جدید احتمالی سازمان بورس اوراق بهادار ایران است.

شایعه سکانداری احتمالی وی در صندلی ریاست سازمان بورس، یک روز پیش از نخستین عرضه اولیه سال ۹۹ (عرضه اولیه سهم صبا تامین)، با مشارکت ۱ میلیون و ۹۴۴ هزار سهامدار، همراه شد تا هفته سوم فروردین ماه، هفته ای پر خبر و خاطره انگیز برای اهالی بورس باشد. در این هفته، شاهد رکورد زنی مجدد شاخص کل، ثبت رکورد تاریخی مشارکت سهامداران در عرضه اولیه (پیش از عرضه اولیه شستا) و نزدیک شدن شاخص به کانال ۶۰۰ هزار واحدی بودیم.

ایشان در سال ۱۳۹۷، وعده افزایش شفافیت در بورس و کمک مالی به صنعتگران را مطرح کرد و امیدواریم همین رویه و نگرش را در سکانداری سازمان بورس ایران که قرار است در عصر ایران ۱۴۰۰، نقش راهبردی در هدایت اقتصاد و کارآفرینی ایران داشته باشد، در دستور کار بگیرند.

وی بورس را سپر تورمی دانسته و از آمادگی ایران برای پذیرش شرکت های ایرانی در بورس استانبول در سال ۱۳۹۶ خبر داده بود که امیدواریم با حضورش در سازمان بورس، زمینه برای جذب شرکت های خارجی در بورس ایران و بالعکس، فراهم شود.

از سکاندار سازمان بورس اوراق بهادار انتظار می رود که روند معمامله نفت در بورس انرژی ایران رونق بگیرد و هسته معاملاتی بورس از وضعیت تراژدیک خارج شود.

لازم به ذکر است که گفته می‌شود، شاپور محمدی به دلیل اظهار نظر وزیر اقتصاد درباره وجود یا عدم وجود حباب قیمتی در بازار سهام، اختلاف نظر داشته است. این اختلاف نظر از اواخر بهمن‌ماه ۹۸ آغاز شده بود و حالا به نظر می‌رسد که انتصاب مدیرعامل ۵۱ ساله شرکت بورس در صندلی ریاست سازمان بورس در ۱۹ فروردین ۹۹، بی ارتباط با چالش های زمستان ۹۸ شاپور و وزیر اقتصاد نباشد.

شرکت های حسن قالیباف اصل

از جمله مجموعه های بورسی که شاهد نقش آفرینی حسن قالیباف اصل در آن در سال های اخیر بودیم، بایستی به شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان (سهامی خاص) به شماره ثبت ۳۹۸۲۹۳ اشاره کرد که رئیس جدید سازمان بورس در سال ۹۹، اسفند ۹۸ به عنوان عضو هیات مدیره آن انتخاب شده بود. همکاران رئیس جدید سازمان بورس کشورمان در این شرکت، مرتضی داداش، محمد علی احمد زاده اصل، محمد جواد مقدم و برادرش احمد مقدم بودند.

این آخرین انتصاب آقای رئیس پیش از تصدی سمت ریاست سازمان بورس اوراق بهادار ایران در سال جهش تولید است.

چند ماه پیش از انتصاب حسن قالیباف اصل به عضویت هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان، ایشان در ۱۴ مهر ماه سال پیش به نمایندگی از شرکت خدمات مشاوره خرد پیروز، به سمت رئیس هیات مدیره شرکت سرمایه لوتوش پارسیان (سهامی عام) به شماره ثبت ۴۱۷۵۹۳ منصوب شده بود و همکار مجتبی تقی پور، مهدی راسخ و سهیل نوردخشان از شرکت گروه سرمایه گذاری سایپا شدند.

اواسط تابستان سال ۹۸ نیز رئیس جدید سازمان بورس اوراق بهادار کشورمان به عضویت هیات مدیره شرکت نیکوکاری دانشگاه الزهرا صندوق سرمایه گذاری به شماره ثبت ۳۴۶۵۰ منصوب شده بود. همکاران وی در این صندوق، مجتبی تقی پور، علی تیموری شندی و علیرضا مافی بودند.

حسن قالیباف اصل در شرکت ثروت آفرین پارسیان

از جمله شرکت هایی که در سال نود و هشت شاهد حضور رییس جدید سازمان بورس اوراق بهادار در هیات مدیره آن بودیم، شرکت ثروت آفرین پارسیان صندوق سرمایه گذاری به شماره ثبت ۳۵۸۱۳ است. ایشان در تیر سال ۹۸ به همراه مجتبی تقی پور و علی تیموری شندی و علیرضا مافی، عضو هیات مدیره شدند که همکاران وی در صندوق نیکوکاری الزهرا هم بودند.

شرکت سرمایه گذاری دانشگاه تهران از جمله مقصدهایی است که حسن قالیباف اصل از اوایل دهه نود هجری شمسی در آن فعالیت داشت. ایشان یکی از هیات موسسان این مجموعه بوده و در تیر ماه سال ۱۳۹۱ آن را با همکارانش تاسیس کرد.

حسن قالیباف اصل در شرکت توسعه سرمایه گذاری دانشگاه تهران

شرکت توسعه سرمایه گذاری دانشگاه تهران (سهامی خاص) به شماره ثبت ۴۲۶۷۱۶ از جمله مجموعه هایی است که حسن قالیباف اصل در دهه نود هجری شمسی، سابقه عضویت در هیات مدیره این مجموعه اقتصادی دانشگاه تهران را در کارنامه داشت.

حسن قالیباف اصل
تصویر حضور حسن قالیباف اصل در شرکت بورس اوراق بهادار تهران طبق روزنامه رسمی قوه قضاییه در سال ۱۳۹۵

حسن قالیباف اصل بر اساس روزنامه رسمی به شماره ۲۰۹۲۸ مورخ ۲۳ دی ماه سال ۱۳۹۵، به عنوان مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران (سهامی عام ) به شماره ثبت ۲۸۶۵۰۲ بعنوان مدیرعامل این شرکت حاکمیتی بازار سرمایه ایران منصوب شده بود.

ایشان از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۷، سکاندار شرکت بورس بود. ایشان خارج از اعضای هیات مدیره، مدیرعاملی را بر عهده داشت بود. همکاران وی را اسماعیل فدایی نژاد، علی اکبر امین تفرشی، مجتبی تقی پور، فرهاد عبدالله زاده و جمشید ایمانی کتک لاهیجانی تشکیل می دادند.

حسن قالیباف اصل
تصویر آگهی تاسیس انجمن علوم مالی ایران که حسن قالیباف اصل، همکار برخی از مسئولان فعلی سازمان بورس و رئیس کل سابق بانک مرکزی شده است

عضویت در هیات مدیره شرکت‌های تامین سرمایه امین، تراکتورسازی ایران و سرمایه‌گذاری سپه ، از دیگر فعالیت های مهم مدیرعامل سابق شرکت بورس و رئیس جدید سازمان بورس ایران از فروردین نود و نه است.

همکاران حسن قالیباف اصل در انجمن علوم مالی ایران

انجمن علوم مالی ایران از جمله نهادهایی است که حسن قالیباف اصل در آن ها حضور داشته است. این موسسه در سال ۱۳۹۴ در تهران تاسیس شد و موضوع فعالیت آن، تحقیقات علمی و فرهنگی در سطح ملی و جهانی معرفی شد که در آگهی روزنامه رسمی آن را در بالا مشاهده می کنید.

همکاران رئیس احتمالی جدید سازمان بورس ایران در سال ۹۹ در این موسسه، چهره های صاحب نامی چون دکتر طهماسب مظاهری (رئیس کل سابق بانک مرکزی)، رسول سعدی، شاپور محمدی، محمد هاشم بت شکن، علی نمکی و محمد طالبی بودند. حسن قالیباف اصل در موسسه انجمن علوم مالی ایران، عضو هیات مدیره هستند.

تصویر حضور حسن قالیباف اصل در موسسه رفاه ماندگار مهر در استان قم در سال ۱۳۹۰

رئیس احتمالی آینده سازمان بورس اوراق بهادار کشور، طبق روزنامه رسمی به شماره ۱۹۵۱۷ مورخ چهاردهم اسفند ماه سال ۱۳۹۰، به عضویت هیات مدیره رفاه ماندگار قم نیز منصوب شده بود و همکار سید هاشم حسینی، مدیرعامل موسسه گردید.

کتابها و مقالات دکتر حسن قالیباف اصل

در بخش تحقیقات مالی سایت دانشگاه تهران، PDF پنج مقاله از رئیس آینده سازمان بورس اوراق بهادار منتشر شده است. فهرست مقالات ایشان به شرح زیر است:

  • نقد روش های متداول ارزش گذاری شرکت ها و معرفی مدل مناسب منتشره زمستان ۱۳۸۶
  • مقاله بررسی تاثیر ترکیب هیات مدیره بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده بورس منتشر تابستان ۱۳۸۶
  • مقاله بررسی کارایی در سطح ضعیف در بورس متتشره سال ۱۳۸۵
  • مقاله بررسی واکنش بیش از اندازه سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات و اخبار در شرایط رکود. منتشره تابستان ۱۳۸۵
  • مقاله بررسی کارکرد تکنیک قیمت گذاری دارایی سرمایه ای منتشره زمستان ۱۳۸۴
  • کتاب مدیریت مالی (financial management) ، شرح مباحث مدیریت مالی و مثال های مرتبط مخصوص دانشجویان کارشناسی ارشد – نشر انتشارات پوران پژوهش .
  • کتاب تکنولوژی معاملات الگوریتمی. راهکارهای جدید در بازار سرمایه ایران. نوشته سید امید موسوی با مقدمه دکتر قالیباف اصل. نشر چالش سال ۱۳۹۵
  • کتاب مدیریت مالی پیشرفته نوشته دکتر قالیباف اصل ، شهرام بابالویان، میر سجاد موسوی، نشر دانشگاه الزهرا. سال ۱۳۹۳
  • کتاب راهنمای شاخص ها در بازارهای سرمایه . نوشته رئیس جدید سازمان بورس اوراق بهادار و دیگران. نشر بورس سال ۱۳۹۸

برای دانلود مقالات دکتر حسن قالیباف اصل به نشانی: https://jfr.ut.ac.ir مراجعه کنید. پست الکترونیک و تلفن دکتر حسن قالیباف اصل در سایت SEO.IR در دسترس است.

برای سکاندار جدید ساختمان شیشه ای سازمان بورس اوراق بهادار در خیابان ملاصدرا تهران، آرزوی توفیق داریم و امیدواریم ایشان در این مسند، صدای سهامداران خرد را بهتر از قبل، بشنوند.

امیدواریم وی، بستر را برای تشکیل نهاد یا اتحادیه رسمی و قانونی سهامداران خرد بازار سرمایه فراهم کنند و در روزگار طوفانی بورس کشور در سال جهش تولید، برای ارتقا کیفیت خدمات فنی بورس و شفاف سازی اطلاعات شرکت ها به خصوص کاربردی کردن سامانه سجام، اقدامات لازم را در دستور کار قرار دهند.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • علیرضا نصیری فروردین ۲۰, ۱۳۹۹

    اولویت اول باید ارتقاء هسته معاملات باشه
    بعضی روزها واقعا اذیت میکنه و باعث ضررهای ۵-۶ درصدی در یک روز میشه