فرق حراج «پیوسته» و حراج «ناپیوسته» چیست؟

فرق حراج «پیوسته» و حراج «ناپیوسته» چیست؟

فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس چیست؟ چه تفاوتی بین حراج پیوسته و حراج ناپیوسته در بازار سرمایه است؟ سهامی که حراج پیوسته دارد بهتر است یا حراج ناپیوسته؟ فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس یا فرابورس تفاوتی دارد؟ فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در ارزندگی سهم تاثیرگذار است؟ این گفتار روزیاتو در سلسله گزارشات آموزش فعالیت در بازار سرمایه و معرفی اصطلاحات این بازار، ارائه می شود.

فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس به موضوع قیمت سهم و ارزندگی یک سهم و بورسی یا فرابورسی بودن سهم ربطی ندارد. فرق حراح پیوسته و ناپیوسته به پیوستگی است. هر چیزی که پیوستگی نداشته باشد، ناپیوسته است.

مثل دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته که نشان می دهد کسی که وارد این دوره شده، مستقیم وارد دوره نشده و ورود او به این دوره، با گپ همراه است. یعنی اول مقطع کارشناسی را تمام کرده و سپس وارد مقطع کارشناسی ارشد شده است. اما رشته معماری، معمولا رشته ای است که کارشناسی ارشد پیوسته دارد. یعنی از ابتدا، دوره مدت ۶ سال داشته و به دانش آموخته، مدرک کارشناسی ارشد پیوسته اعطا می شود.

حراج پیوسته در بازار بورس ، شیوه ای است که بر اساس آن، وقتی قیمت یک سهم با سفارش های وارد شده در سامانه معاملاتی tsetmc.com تطبیق داده شد، حراج پیوسته انجام می شود.

حراج ناپیوسته، شیوه ای است که پس از ورود سفارش ها در سامانه معاملاتی، معامله سهم بر اساس قیمت نظری گشایش یا TOP صورت می گیرد. قیمت نظری گشایش، قیمتی است که در مرحله گشایش، بر اساس سفارش های ثبت شده با ساز و کار حراج، توسط سامانه معاملاتی تی اس ایی محاسبه و معاملات مرحله گشایش با آن قیمت صورت می گیرد.

از طریق انجام حراج ناپیوسته با محدودیت دامنه نوسان قیمت، سهم بایستی در بازه قیمتی که تابلو مشخص کرده معامله شود. قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته، قیمت کشف شده از طریق حراج ناپیوسته است. اگر معامله ای در تابلو از طریق حراج ناپیوسته صورت نگیرد، آخرین قیمت پایانی نماد، آخرین قیمت پایانی نماد معاملاتی، قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته خواهد بود.

فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در گره معاملاتی

فرق حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس را در مبحث گره معاملاتی که در قوانین بازار بورس ایران تشریح شده، بهتر درک می کنیم. طبق ماده بیست و پنجم قانون بازار بورس ایران، اگر در یک نماد معاملاتی مثل خزامیاد (شرکت زامیاد)، با وجود برخورداری از صف سفارش خرید میلیونی یا صف فروش میلیونی، حداقل معادل یک برابر حجم مبنا .

فرق حراج پیوسته و ناپیوسته
برای مشاهده اطلاعیه ناظر و فهم حراج پیوسته و ناپیوسته روی بخش پیام ناظر در تابلو معاملاتی هر نماد کلیک کنید
فرق حراج پیوسته و ناپیوسته
تصویر اطلاعیه ناظر خزامیاد درباره حراج این سهم در ۲۶ فروردین ۹۹

به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید یا فروش، حداقل به مدت ۵ جلسه معاملاتی (۵ روز کاری)، مورد معامله خرید یا فروش قرار نگیرد یا اصطلاحا صف خرید یا صف فروش داده نشده و پا برجا باشد، گره رخ داده است.

یعنی اگر قیمت یک سهم در ۵ روز کاری متوالی بورس، در سقف یا کف قیمتی باشد، گره معاملاتی رخ داده است. در این حالت طبق ماده ۲۸، حراج پیوسته در بازه ۲ برابر دامنه نوسان روزانه قیمت عادی نماد انجام می شود تا از گره و قفل شدن صف خرید یا صف فروش جلوگیری شود.

اطلاعیه ناظر و حراج  پیوسته و ناپیوسته

اینکه چطور متوجه شویم که سهمی در دوره حراج پیوسته است یا حراج ناپیوسته، باید به اطلاعیه ناظر در هر سهم که در تابلو معاملاتی هر سهم منتشر می شود، نگاه کنیم. معمولا پس از توقف هر نماد معاملاتی و لحظاتی پیش از گشایش نماد، اطلاعیه ناظر هر نماد منتشر می شود و جزییات حراج پیوسته یا ناپیوسته منتشر می شود.

این که سهمی حراج پیوسته بشود یا ناپیوسته بشود، معمولا تاثیر ژرف و شگرفی روی ارزندگی سهم و تحلیل بنیادی یا تکنیکالی سهم ندارد. سهم معمولا در طول سال، بارها در حراج پیوسته یا ناپیوسته قرار می گیرد. شما که سهامدار بلند مدتی هستید و بر اساس تحلیل گزارش های کدال و فاکتور سود آتی، سهمی را خریده و در پرتفو دارید، تا سهم به تارگت نرسیده و حد ضرر هم فعال نشده، نیازی به فروش یا ترس از حراج پیوسته یا ناپیوسته ندارید.

برای فهم نقش آفرینی بهتر فرق حراج پیوسته و ناپیوسته سهام در بورس ایران، بایستی تکنیک های تابلوخوانی را یاد بگیرید و سامانه تی اس ایی را در طول ساعت معاملاتی (۹ تا ۱۲:۳۰ روزهای شنبه تا چهارشنبه) رصد کنید. از طریق تکنیک تابلوخوانی، پی به روند سهم،‌بازی های بازیگردان و ترفندهای کد به کد و افزایش و کاهش قیمت سهم می بریم.

توجه کنید که بورس شامل ۲ بخش است: بازار اصلی و بازار فرابورس. شرکت های درجه دو با شفافیت کمتر در فرابورس هستند. شرکت های فرابورس، گاها ارزش فوق العاده تری از شرکت های درج شده در بازار اصلی دارند. مثل: انرژی۳، مثل فرابورس، مثل ذوب و بسیاری دیگر که احتمالا برگشت به بازار اصلی و ارتقا پایه را در سال ۱۳۹۹ و به بعد دارند. دامنه نوسان در بازار فرابورس کمتر از بازار اصلی است و این روی قیمت حراج پیوسته و ناپیوسته تاثیرگذار است.

شاخص کل بورس ایران در روند صعودی بلند مدت قرار داشته و تا سال ۱۴۰۲ هجری شمسی از ۵ میلیون واحد گذر خواهد کرد. نوسانات مقطعی سهم نباید سهامداران بلند مدتی را احساسی کرده و اسیر گزارش های کدال و بازی بازیگردان سهم کند.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۱۹ نظر

ورود

  • احمد فروردین ۲۷, ۱۳۹۹

    با سپاس فراوان از جناب زمانی بابت مطالب بسیار ارزشمندشون . استاد در این شرایط صف های فروش و ساز وکار نامشخص و رانتی تشکیل صف ، ایا تکنیکی برای موفقیت در خرید در زمان تشکیل صف وجود دارد و یا سامانه معاملاتی و کارگزاری ای که زیرساخت مناسب تری در این زمینه داشته باشد ؟با تشکر

    • احمد فروردین ۲۷, ۱۳۹۹

      عذر میخوام صف خرید منظورم بود نه صف فروش

    • علی زمانی فروردین ۲۷, ۱۳۹۹

      ممنون از لطف شما به روزیاتو
      البته بنده شاگردی بیشتر نیستم.
      هیچ تکنیک و ترفندی برای بهینه ترین خرید در زمان مناسب و تکنیکی برای بهینه ترین روش برای خالیکردن سهام در بورس ایران که با مشکلی به نام دامنه نوسان و حجم مبنا و کد به کد روبرو است، نداریم.
      همه کارگزاری های سراسر کشور متصل به هسته اصلی بورس هستند و کیفیت هسته معاملاتی، ارتباطی به سامانه آنلاین کارگزاری ها ندارد.

      • احمد فروردین ۲۸, ۱۳۹۹

        ممنونم از پاسختون ، میتونین به اختصار بفرمایید ساز و کار صف بندی به چه صورت هست ؟ فقط مسئله زمان ارسال درخواست مطرح است ؟ چگونه در کسری از ثانیه ده هزار درخواست به صف می‌شود .

        • علی زمانی فروردین ۲۸, ۱۳۹۹

          هر سهم هر روز در دامنه نوسان امکان معامله شدن دارد. مثلا بین ۱۰۰ تومان تا ۱۰۳ یا ۱۰۵ تومان (بسته به بورسی یا فرابورسی بودن سهم)
          سفارش گذاری بین ۱۰۰ تا ۱۰۳ یا ۱۰۵ اتفاق می افتد. اگر سهم فروشنده کم داشته باشد، صف خرید می شود. اگر سهم فروشنده زیاد داشته باشد به گونه ای که خریدار نباشد، صف فروش می شود.
          در سفارش گذاری، معیار، قیمت در بازه نوسان روزانه است. بعد تاریخ ثبت سفارش. شما که ۱۰۰۰ سهم ۱۰۲۰ ریالی را ساعت ۱۰:۲۳ ثبت سفارش برای خرید می کنید، جلوتر از فردی هستید که ۱۰۰۰ سهم ۱۰۱۹ ریالی را ساعت ۱۰:۲۲ یا ۱۰:۲۵ دقیقه ثبت سفارش خرید می کند. یعنی قیمت، مقدم بر زمان ثبت سفارش است.
          در کسری از ثانیه میلیون ها درخواست ثبت می شود و این قدرت هسته معاملاتی است که البته این روزها، یادگار فخیمه آلمانی ها برای ایرانیان،با مشکلات عدیده ای روبرو شده است.

      • مجتبی اردیبهشت ۶, ۱۳۹۹

        دقیقا

  • Ermenegildo فروردین ۲۸, ۱۳۹۹

    سلام. مطلب مفیدی بود اما سوال بنده درباره بند آخر این مطلبه.
    شما فرمودید که تا سال ۱۴۰۲ شاخص بازار سرمایه مثبت و تا پنج میلیون رو پیش بینی کردید. خواستم بدونم معیار شما برای این تحلیل شجاعانه چه چیزی میتونه باشه. ورود نقدینگی؟ تبلیغات؟ تمرکز دولت؟ اقتصاد پویا؟
    اگر ممکنه توضیحی بدید که برای بنده و سایر عزیزان هم مفید باشه‌.

    • علی زمانی فروردین ۲۸, ۱۳۹۹

      این تحلیل شجاعانه نیست. طبق مستندات بنیادی و تکنیکالی موجود است. در بورس، امکان تحلیل های فضایی و تخیلی و هیجانی بسیار کم است.
      شاخص کل بورس ایران،تورم محور است. زمان هایی که تورم زیاد باشد مثل ۲ سال اخیر، شاهد تسریع در روند صعودی شاخص کل در کانال بلند مدت هستیم.
      اگر نمودار تکنیکال شاخص کل بورس ایران را نگاه کرده باشید، شاخص کل ظرف ۱۰ سال اخیر یعنی از سال ۱۳۸۸ تا سال ۱۳۹۸ هجری خورشیدی، از ۹۰۰۰ واحد رسید به حدود ۶۰۰ هزار واحد. یعنی حدود ۶۵ برابر. دلار در این ۱۰ سال، حدود ۱۵ برابر شد. پس الزاما رشد شاخص کل بورس ایران، ارتباط تنگانگی با رشد دلار آمریکا دارد و تورم.
      از طرفی، شاهد معامله ۱۰ هزار میلیارد تومان سهام توسط میلیون ها هموطن ظرف ۳ ساعت در روز هستیم. کدام بازار در ایران سراغ دارید که حتی یک دهم این مقدار، معامله در آن ظرف ۳ ساعته انجام شود؟ هیچ بازاری.
      رکود در بازارهای موازی (خودرو-مسکن-ارز-طلا-زمین) سبب شده تا شاهد ورود پول هوشمند و تزریق نقدینگی به بازار باشیم که به نظر می رسد تا پاییز ۹۹ به ۲۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی در روز برسد.
      اگر شاخص کل به همین روند صعودی ادامه دهد و تحریم ها پایدار بماند (که البته برای گرگ های بورس، تداوم تحریم ایران و ریاست جمهوری ترامپ، یک نعمت بزرگ است) ، شاهد افزایش قیمت سهام و شاخص کل خواهیم بود.
      شاخص کل تا پایان سال ۹۹ بالای ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد احتمالا تثبیت خواهد شد. . پایان سال ۱۴۰۰ هم بالای ۲.۵ میلیون واحد احتمالا. پس پایان سال ۱۴۰۱ هجری شمسی جای تعجب ندارد که شاخص بین ۴ تا ۶ میلیون واحد باشد.
      شستا روز ۴ شنبه، یک روز تاریخی را رقم زد. انفجار بورس در شهریور ۹۹ یا آبان ۹۹ اتفاق می افتد با آزاد سازی سهام عدالت ۴۹ میلیون نفر. ما ۲ سال طلایی را برای بورس انتظار داریم.
      ایران، بزودی با میلیونرهای زیر ۳۰ سال مواجه خواهد شد که به قول حضرت بیل گیتس، نه ارث پدری داشتند و نه دکترا از Harvard Business School.

  • رضا شاهموری اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۹

    سلام حراج نا پیوسته بدون نوسان رو میشه توضیح بدید مثلا شستا یهو قیمت اخرش تو حراج نا پیوسته ۲ برابر شد و در اخرم نماد متوقف و هیچ معامله ای صورت نگرفت مگه درصد نوسان ۵ نیست پس چرا شستا ۲ برابر شد قیمت اخرش رو تابلو؟ من گیج‌شدم واقعا ؟ سهمی که ۱۴۰۰ بود یهو قیمت اخرش شد ۲۸۰۰ بعنی سهم باز بشه از ۲۸۰۰ مبفروشن؟ با تشکر از شما

    • علی زمانی اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۹

      بخاطر شفاف سازی. پیام ناظر را همیشه در tse ببینید:

      به اطلاع می رساند،نماد معاملاتی شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی(شستا)با توجه به افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج آماده انجام معامله می باشد.لازم به ذکر است زمان انجام معامله در نماد مذکور از ساعت ۱۲:۳۵ الی ۱۳:۴۵ می باشد.و همچنین دوره سفارش گیری از ساعت ۱۲:۳۵ الی ۱۲:۴۵ خواهد بود. مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران

  • حجت تیر ۴, ۱۳۹۹

    سلام . ممنون بابت مطلبتان
    یک سوال داشتم . زمانی که حراج ناپیوسته و بدون دامنه نوسان قیمت برگزار می شود :
    ۱-آیا سفارشهای ثبت شده قابل ویرایش هستند یا نه ؟ یعنی می توان در بازه ۳۰ دقیقه ای یک سفارش ارسال و دوباره سفارش را حذف کرد
    ۲- آیا سفارشهای ثبت شده در بازه ۳۰ دقیقه ای حراج بعد از اتمام حراج معتبر هستند یا حذف می شوند؟
    ۳- آیا در بازه ۳۰ دقیقه ای حراج همه می توانند در صف خرید یا فروش وارد شوند و قیمت پیشنهاد بدهند یا در این مورد محدودیتی وجود دارد؟

    • علی زمانی تیر ۴, ۱۳۹۹

      پاسخ سوال اول آری است
      پاسخ سوال دوم به ناظر بستگی دارد
      پاسخ سوال سوم :محدودیتی در ورود و خروج کد حقیقی یا حقوقی به صف نیست

  • ماتینا تیر ۱۴, ۱۳۹۹

    ممنون بابت مطلب مفیدتون، من سوالی داشتم در این رابطه در حراج ناپیوسته تا حالا بوده کسی با قیمت ۹۹۹۹ سهمش رو بفروشه؟ یا اینکه مثل عرضه اولیه سرخطی واسه خودشون میزنن؟ مثلا پیزد امروز صف خرید با قیمت ۹۹۹۹ با حجم بالا داشتیم ولی وقتی من قیمت فروش رو ۹۰۰۰ تومن گذاشتم کسی ازم نخرید میشه لطفا توضیح بدین که باید چطور اردر گذاشته شه که بتونی تو این قیمت‌ها بفروشی؟ ممنونم از راهنماییتون

    • علی زمانی تیر ۱۴, ۱۳۹۹

      باید ناظر تایید کند

    • فرید مرداد ۹, ۱۳۹۹

      سلام و عرض ادب خدمت شما
      حدس بنده این است که شما در تشخیص بین عدد قید شده در ستون “تعداد” که هنگام تشکیل صف‌های طولانی خرید به صورت ۹۹۹۹ نشان داده میشود با عدد ستون “قیمت” آن نماد مرتکب اشتباه شده اید.

      ممکن است همان زمان مورد نظر شما، آستانه بالای قیمت نماد پیزد مثلاً ۵ هزار تومان باشد، در حالی که قیمت پیشنهادی شما برای فروش ۹ هزار تومان بوده است.

      لطفاً به عناوین ستون های مختلف بیشتر دقت فرمایید.
      امیدوارم این مطلب مورد استفاده شما قرار گرفته و جسارت بنده را حمل بر بی ادبی نفرمایید، صرفاً حدس شخصی بود.

      با آرزوی بهترین ها و بهترین آرزوها

  • حسن کچل تیر ۲۸, ۱۳۹۹

    از یکی پرسیدند یک متر چقدر است. گفت هر چه از یک متر بیشتر باشد بیشتر از یک متر است و هر چه کمتر از یک متر باشد کمتر از یک متر است. تعریف این بابا از پیوسته و ناپیوسته عجب شباهتی با تعریف متر داره.

  • حمید ایرانپور مرداد ۲۲, ۱۳۹۹

    ?❤❤❤❤❤

  • علی مرداد ۲۳, ۱۳۹۹

    سلام ایا تغییرات قیمت که در حراج پیوسته یا ناپیوسته بر قیمت پایانی میگذارد در روطهای بعد در دامنه نوسان لحاظ میشود؟؟؟
    مثلا سهم زملارد دوهزار درصد قیمت پایانی زیاد شده است
    ایا این۲هزتر درصد در دامنه نوسالن روز بعد لحاظ میشود؟

  • رضا اسفند ۹, ۱۴۰۰

    کلا مطلبی که نوشتید خیلی چرته. اول برو یه چیزهایی رو یاد بگیر بعد بیا توضیح بده. خودت فهمیدی چیزی که نوشتی؟