فروش سهام عدالت پس از ۱۱ سال از ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ آزاد شد. اکنون ۴۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن از مشمولان سهام عدالت که با مراجعه به سایت سهام عدالت سازمان خصوصی سازی، به عنوان مشمول سهام عدالت معرفی شده و سهام به آن ها اختصاص یافته، می توانند نسبت به خرید و فروش ۳۶ سهم بورسی پرتفو سهام عدالت خود اقدام کنند.
پرتفو سهام عدالت همانطور که می دانید، ترکیبی از ۳۶ سهم بورسی و ۱۳ سهم غیر بورسی است. سهام غیر بورسی سهام عدالت به این معنی است که هنوز در بازار بورس ایران، پذیرفته نشده و سهامی عام نیستند. مثل شرکت دخانیات ایران. اما شرکت سهامی عام مثل ایران خودرو یا هلدینگ خلیج فارس، از شرکت های سهامی عام است که در پرتفو سهام عدالت مشمولان نیز تعدادی سهم از آن ها به مشمولان واگذار شده است.
شما می توانید تا ۱۵ خرداد ۹۹ به سامانه سهام عدالت رفته و امکان فروش مستقیم سهام عدالت را فعال کنید. سپس در سامانه سجام ثبت نام کنید و به دفاتر پیشخوان بروید برای احراز هویت. پس از آن، از یکی از کارگزاری های کشور، کد بورس و دسترسی معاملات انلاین بگیرید تا در پرتفو کارگزاری، سهام عدالت شما به نمایش در آید. برای کلیه مشمولان سهام عدالت، کد بورسی تعریف شده اما گویا غیر فعال است.
بانک ها و کارگزاری های سراسر کشور که ۱۰۶ مورد هستند، ۲ نهاد مجاز برای خرید و فروش سهام عدالت می باشند. هیچ نهاد دیگری، قانونا مجوز خرید و فروش سهام عدالت ندارد. از طریق بانک یا کارگزاری مجاز هستید تا ۶ ماه آینده، ۳۰ درصد سهام خود را بفروشید. با مراجعه به سامانه samanese.ir، روش آزاد سازی را انتخاب کنید. اگر مراجعه نکنید، یعنی روش غیر مستقیم را قبول دارید.
در فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت از طریق کارگزاری های سراسر کشور، امکان انتخاب نوع سهام وجود دارد. تفاوت فروش پرتفو سهام عدالت از طریق کارگزاری یا بانک در این است که سهامداران برای فروش سهام عدالت از طریق ۱۰۶ کارگزاری در سراسر کشور، می توانند تا ۳۰ درصد از سهام شرکت را انتخاب کنند. مثلا از شرکتی، ۳۰۰ سهم به سهامداران، تخصیصی یافته.
اکنون می توان ۹۰ سهم از این ۳۰۰ سهم معادل ۳۰ درصد ٖآن را به فروش رساند. قیمت فروش بر اساس تابلو معاملاتی که tsetmc.com اعلام می کند، تعیین خواهد شد و قیمت فروش بر اساس سقف خرید و فروش روزانه همان سهم در تی اس ایی، مشخص می شود. اگر قصد دارید تا سهام عدالت خود را از طریق بانک، به فروش برسانید، کد بورسی نیاز ندارید.
یعنی نیاز نیست که کد بورس داشته باشید. تنها با کد ملی امکان پذیر است. مثل درخواست خرید صندوق سرمایه گذاری ای تی اف که چند وقت پیش عرضه شد و ۳ میلیون نفر متقاضی خرید آن بودند.
فروش سهام عدالت از طریق بانک، کد بورسی نیاز ندارد و از روز شنبه این هفته، امکان فروش فراهم شده است. در فروش سهام عدالت از طریق بانک، سهامدار نمی تواند مشخص کند که چه سهمی روی چه قیمتی و به چه تعدادی به فروش برود. پس، اگر متقاضی فروش سهام عدالت از طریق بانک هستید بدانید که چون کد بورسی ندارید و کد معاملات آنلاین ندارید، لذا دسترسی به مدیریت پرتفو سهام عدالت خود که شامل ۳۶ شرکت بورسی و نماد است، ندارید.
لذا، برای مدیریت حرفه ای سبد سهام خود در سهام عدالت، بایستی کد بورس و کد معاملات آنلاین داشته باشید.
بسیاری از عزیزان سوال می کنند که آیا سهام خود در پرتفو سهام عدالت را به روش مستقیم بانکی یا کد بورسی، بفروشیم یا خیر. توصیه می شود با توجه به روند صعودی شاخص کل بورس ایران در نیمه دوم سال ۹۹ و افزایش قیمت سهام در نیمه دوم سال ۹۹ و هم چنین سال ۱۴۰۰، فروش سهام عدالت خود را به مدت ۶ ماه تا ۱۲ ماه به تعویق انداخته تا با قیمت هایی بیشتر از بهار ۹۹، بفروشید.
هر اندازه قیمت سهام در بورس ایران افزایش یابد، ارزش پرتفو سهام عدالت شما نیز افزایش خواهد یافت. در بورس، آنچه مهم است، سهامداری و صبوری بلند مدت است.
- حتما بخوانید: راهنمای فروش سهام عدالت و پاسخ به سوالات
بدون نظر