در یکسال گذشته بسیاری از کسب و کارها به خاطر همه گیری کرونا ورشکست شدند و مردم هم در نتیجه اعمال محدودیت های تردد و تعطیلی های مکرر تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی قرار گرفتند، با این حال به نظر می رسد که سخت ترین سال زندگی بسیاری از ما برای برخی پربارترین بوده و کسب و کار خیلی ها در این دوران سکه شده است. مجله معتبر فوربس در همین رابطه گزارشی را منتشر کرده که نشان می دهد تعداد میلیاردرهای ایرانی در یک سال گذشته علیرغم اعمال تحریم های آمریکا و همه گیری کووید ۱۹ رشدی انفجاری داشته است.
براساس گزارش فوربس، در سال ۲۰۲۰ تعداد میلیاردرهای ایرانی رشد ۲۱.۶ درصدی داشته که این مقدار حتی از میانگین جهانی که هم اکنون ۶.۳ درصد است هم بالاتر بوده. مجموع ثروت میلیاردرهای ایرانی با استناد به این گزارش حتی رشد سریع تری داشته و نرخ رشد ۲۴.۳ درصدی را تجربه کرده است.
طبق گزارش یک شرکت مشاوره مالی به نام Capgemini در سه ماهه گذشته ارزش بازار بورس ایران ۶۲۵ درصد رشد در مقایسه با سال قبل داشته و این در حالی است که در همین بازه زمانی رشد S&P 500 تنها ۱۶ درصد بوده است.
اعمال تحریم های بین المللی علیه کشورمان باعث شد که دسترسی ایرانیان به بازارهای سرمایه و بورس جهانی غیرممکن شود و در نتیجه بسیاری از متمولین و ثروتمندان ترجیح دادند که پولهای نقد خود را در بازار بورس داخل سرمایه گذاری کنند. از طرفی به خاطر حمایت دولت از سرمایه گذاری در بورس و رشد بعضا غیرمنطقی آن که به زعم خیلی ها با هدف جمع آوری پول های نقد بدون پشتوانه و جبران کسری بودجه دولت صورت گرفت، در ماه های نخست امسال باعث تولد میلیاردرهای جدیدی در ایران شد. حالا آنطور که فوربس گزارش داده بالغ بر ۲۵۰ هزار میلیونر (که به پول ما می شوند میلیاردر) در ایران وجود دارد که اغلب شان نیز ساکن تهران هستند.
همانطور که اشاره شد دولت روحانی با کمک پول عمومی عامل اصلی تولد این میلیاردرها بوده چراکه در شهریورماه گذشته یک درصد از پول موجود در صندوق توسعه ملی را به بازار بورس تزریق کرد و اعلام نمود که ۵۹۵.۲ میلیون دلار دیگر را هم در اسفندماه به بازار بورس تزریق میکند.
رمزارزها از دیگر منابع اصلی شکل گیری جامعه میلیاردرهای ایرانی بودند که به باور بسیاری به لطف برق ارزان در کشور در صف طویل ماینرها قرار گرفتند.
یک وکیل ایرانی که خواسته نامش فاش نشود در مصاحبه با نشریه فوربس چنین گفته است:
ماینری سود خیلی بالایی داشت و درآمدم از این راه خیلی بیشتر از شغل وکالت بود. اینکه می گویند خیلی ها با استخراج بیتکوین میلیاردر شده اند درست است.
از سویی همانطور که در خبرها خواندید این برق ارزان ماینرهای چینی را هم به داخل خاک کشور کشانده تا با استفاده از منابع ارزان (زمین کم قیمت برای راه اندازی مزرعه رمزارز و برق ارزان قیمت برای استخراج) این کار را از طریق ایران انجام دهند.
اما این اقدام شهروندان چنان فشاری به شبکه برق داخلی آورد که در ماه گذشته دولت ممنوعیت چهارماهه برای استخراج بیتکوین اعلام کرد چراکه توان پردازشی مورد نیاز برای استخراج بیتکوین و سایر رمزارزها به مقدار قابل توجهی برق نیاز دارد و همین مساله خاموشی های گسترده ای را در ایران رقم زده است.
جالب است بدانید که طبق گزارش فوربس، افزایش سریع میلیاردرهای ایرانی باعث شده که کشورمان در فهرست ثروتمندترین کشورهای دنیا جایگاه نخست را به خود اختصاص دهد و در خاورمیانه نیز رتبه اول را به دست آورد. در گزارش Capgemini آمده است که ایران حالا حتی از عربستان سعودی نیز جایگاه بالاتری دارد چراکه عربستان سعودی با داشتن ۲۱۰ هزار میلیاردر در رتبه ۱۷ دنیا قرار دارد.
بیشتر بخوانید:
باشگاه انقلاب تهران؛ به نام فقرا به کام ثروتمندان
شناسایی ثروتمندان؛ ابرپولدارها چگونه آدم هایی هستند
نظر محمود احمدی نژاد در باره ساشا سبحانی؛ آقازاده لاکچری
پول مملکتمون خیلی بیارزش شده ولی نمیدونم چرا همین بیارزشش هم ما نداریم، مردم چجوری یه شبه پولدار میشن برام سواله…
راه هاش زیاده. اما همش پول میخواد.
رانت. پارتی. هم دوتای دیگشه.
رانت یعنی مثلا اشنا داشته باشی یه شرکت دولتی صد میلیاردتومنی رو ۱۰۰ میلیون تومن بخری. تازه کلی هم منت بدی که با خرید شرکت به مردم خدمت کردی. هپکو مثلا یکی از نزدیکانم ۱۵ سال پیش کار میکرد میگفت که فقط دستگاه زمین ابزارهای این شرکت ۱۰۰ برابر قیمت واگذاری ارزش داشت.
تحریم کلا برا ما نون نشد اما برا بعضیا خیلی نون شد. تا جایی که سرنوشت ۸۰ میلیون ادمو گرو گرفتن تا تحریم باشیم.
عده ای آدم بی لیاقت و تازه به دوران رسیده با استفاده از رانت های اطلاعاتی و گرفتاری مردم در آمدهای بی حساب کتاب برای خود تهیه کرده و مالیات هم ندادند فحش آمریکا داده و توله های خود را با پول مردم به خارج فرستادند این دوران سیاه هرگز در تاریخ ایران زمین فراموش نخواهد شد جایی که بی لیاقت ها بر مردم تحصیل کرده و کارآمد و کارگران زحمتکش حکمرانی کزدند
در کشورهای پیشرفته میلیاردرهاش اکثرا توی صنعت و تکنولوژی در حال فعالیت هستند و کسب و کارهای موفقی راه اندازی کردند. توی ایران میلیاردرهاش یک مشت دلال بورس هستند که با رانت خواری، پول صدها هزار بدبختی که با هزار امید و آرزو چندرغازشون رو گذاشتند توی بورس رو بالا کشیدند یا ماینرهایی که وجودشون فقط باعث قطعی برق و بالا رفتن قیمت تجهیزات الکترونیک شده و هیچ سود و فایده ای برای کشور ندارند. تازه اینها خوبهاشون هستند که مستقیما میلیارد میلیارد پول بیت المال رو نمی دزدند. در نقطه مقابل هم در این سالها یک عده معدودی دنبال کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار بودند که اکثریتشون یا ورشکست شدند یا هنوز هشتشون جلوی نهشونه. بعد انتظار دارید توی چنین فضای مسمومی که حکومت بوجود آورده کشور از لحاظ صنعت و تکنولوژی پیشرفت کنه؟
اون رتبه ثروتمندترین کشور دنیا یا حتی خاورمیانه به نظر غلط میاد شاید از لحاظ رشد تعداد ثروتمندها در سالهای اخیر گفته ولی در هر صورت واقعا مایه تاسفه که کشوری این همه ثروتمند داشته باشه و وضع عموم مردمش چیزی باشه که می بینیم. جای دور نریم همین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اگر هزاران میلیاردر هم دارند باز مردمشون از حداقل رفاه نسبی برخوردارند. توی کاپیتالیستی ترین کشورها هم اینقدر اختلاف طبقاتی وجود نداره. بماند که حکومت هیچکدوم از اونها هم ادعای حکومت مستضعفین بودن رو ندارند.
دستپخت کسی که ادعا میکرد کاسیان تحریم مشکل مملکتند!
دست در دست میلیاردها و پولدارها و رانت هایی که تمومی نداشت چه ها که نکرد!
بجز حوزه رمزارز ها که بخشی از این ماجراست الباقی در عملکرد پولدار پرور دولت باید جست
وقتی رشد اقتصادی منفیه (یعنی تولید ثروت منفی هستش و ثروت در حال کم شدن هستش)، و حالا تعداد ابر میلیاردها در حال بیشتر شدنه فقط یک معنی داره: جمع شدن پول از دست مردم و دادنش دست دلالها که فقط با نوع کارشون تولید تورم می کنن