۸ حقیقت روانشناسی که خانه شلوغ و نامرتب تان درباره شما برملا می کند

۸ حقیقت روانشناسی که خانه شلوغ و نامرتب تان درباره شما برملا می کند

عشق یا نفرت شما به نظافت کردن چیزی بیشتر از یک ویژگی شخصیتی است. شما می توانید با دقت در وضعیت آشپزخانه یا کمد لباس هایتان، به چیزهای زیادی درباره ی خودتان پی ببرید. این امر در مورد دیگران هم صدق می کند. اگر می خواهید کسی که تازه با او آشنا شده اید را بهتر بشناسید، کافی است سری به خانه اش بزنید.

۱- وسایل به دردنخور را در کمدها و کشوها پنهان می کنید

در نگاه اول خانه یا اتاق شان ممکن است بی نقص به نظر برسد: همه جا مرتب، تمیز و باسلیقه است. اما اگر کشو یا کمدی را باز کنید، ممکن است با وسایل شکسته و کهنه و لباس های مچاله شده مواجه شوید.

برای همه ی ما مهم است که هر چیزی چه ظاهری داشته باشد و از بیرون چطور به نظر برسد، اما اهمیت این امر برای کسانی که تیپ شخصیتی نمایشی دارند بیشتر است. آن ها شیفته ی این هستند که بهترین وجوه شخصیت شان را نشان دهند و بسیاری از کارها را در اصل برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران انجام می دهند. برای این افراد پنهان کردن وسایل کهنه و بلااستفاده راحت تر از دور ریختن آن ها یا مرتب کردن شان است. در اغلب موارد، برای این افراد بیشتر این مهم است که محل زندگی شان جذاب به نظر برسد تا اینکه آن را واقعاً تمیز کنند.

۲- هیچ اثری از یک بازسازی و تعمیر حداقلی در خانه نیست

بعضی افراد سال ها در خانه ای زندگی می کنند که هر گوشه اش نیاز به تعمیر و بازسازی دارد و وسایل خود را به جای کمد در جعبه نگه می دارند تا پولی صرف تعمیرات و خرید وسایل جدید نکنند. آن ها اغلب با محل زندگی شان مانند یک جای موقت برخورد می کنند: مثلاً قصد دارند به جای دیگری نقل مکان کنند، وام بگیرند یا صرفاً منتظرند زندگی شان به نحوی تغییر کند.

اما آدم ها گاهی می توانند دهه ها در این جای «موقت» زندگی کنند. از منظر روانشناختی، این افراد در آینده زندگی می کنند و یک خوش بینی غیر واقع بینانه به زندگی دارند. آن ها با وضعیت فعلی خود مثل یک رنج و غذاب موقت برخورد می کنند که تنها باید تحملش کنند. از سویی دیگر، این افراد اغلب برنامه ی مشخصی ندارد. آن ها به این شکل زندگی عادت کرده اند و دائماً امیدوارند یک کمک بیرونی وضع شان را تغییر دهد.

۳- محل کارتان در خانه نامرتب است

بخشی از خانه تان که به کار خود اختصاص می دهید، مثل یک میز کار، از جهت روانشناختی بسیار جالب توجه است. بعضی افراد همه ی وسایل کارشان را مرتب و دسته بندی می کنند و در جای مخصوصی می گذارند. اما بعضی همه چیز را در هم نگه می دارند که فضای زیادی را اشغال می کند و گرد و خاک رویشان را می گیرد. این امر می تواند نشان دهند ی اعتماد به نفس بالا و عدم بلوغ عاطفی باشد.

حتی اگر میز کارتان شلوغ باشد، باز هم می توانید رویش کار کنید و به راحتی چیزهایی که می خواهید را پیدا کنید. این لزوماً چیز بدی نیست. در اغلب موارد، شلوغی میز کار نشان دهنده ی داشتن یک شخصیت خلاق و مبتکر است.

اگر معمولاً کاری جز تایپ کردن روی میز کارتان انجام می دهید (مثل انجام کارهای هنری، نوشتن، ساخت یک چیز و غیره)، احتمالش زیاد است که میز کارتان خیلی مرتب و تمیز نباشد. اما از سویی دیگر، این احتمال وجود دارد که اغلب ایده های غیر معمول و خلاقانه ای داشته باشید.

۴- سینک آشپزخانه، سبد لباس های کثیف یا سطل زباله همیشه پر است

کمتر کسی هست که بگوید شیفته ی نظافت کردن است. اما بعضی افراد آنچنان از این کار بیزارند که شکل ترسناکی پیدا می کند: آن ها زباله هایشان را مدت ها در بالکن نگه می دارند یا تا زمانی که دیگر هیچ ظرف تمیزی برایشان باقی نمانده باشد، ظرفی نمی شویند.

پشت گوش انداختن مشکلی است که بسیاری از افراد با آن درگیرند. این مسأله در امور روزمره ی ما زیاد رخ می دهد. انجام اندک و پیوسته ی یک کار عاقلانه تر از انجام یکباره ی حجم زیادی از کار به نظر می رسد. اما آدم ها اغلب برای خود بهانه می آورند، مثل اینکه: «من اساساً آدم تنبلی هستم»، «وقت ندارم» یا «فردا انجامش می دهم». اگر متوجه شده اید که گاهی کارهایتان را پشت گوش می اندازید، سعی کنید با انجام کارهای کوچک شروع کنید. ظرف ها را بلافاصله بعد از غذا خوردن بشویید، یا زباله ها را هر روز بیرون بگذارید – این کار باعث شکل گیری عادت سالم انجام به موقع کارها در شما می شود. شما برای بخش های مهم تر زندگی خود به این عادت نیاز دارید، مثل شغل تان یا روابط تان با دیگران.

۵- انگار کسی در خانه تان زندگی نمی کند

خانه ی بعضی آدم ها طوری است که انگار از آن صرفاً به عنوان جایی برای خواب استفاده می کنند. ممکن است خانه شان تمیز باشد، اسباب و اثاثیه ی خیلی کمی داشته باشد و تقریباً هیچ ظرفی در آن نباشد. آن ها گاهی حتی گاز، یخچال یا دیگر وسایل ضروری را ندارند. این دست خانه ها میان دانشجوها یا شاغلین پرمشغله ای که زمان خیلی کمی را در خانه سپری می کنند، رایج است.

با این حال، هر چه سن شخص بالاتر می رود، به راحتی و نظم بیشتری در زندگی نیاز پیدا می کند. اگر خانه ی کسی خالی به نظر می رسد اما زمان زیادی را در آن سپری می کند، این مسأله ممکن است نشان دهنده ی وجود مشکلات روانشناختی باشد. یکی از آن ها عدم بلوغ عاطفی است: آن فرد بزرگسال هنوز منتظر است که کسی از راه برسد و محل زندگی اش را برایش راحت و دلپذیر کند. مثلاً فکر می کند که شریک زندگی ای پیدا خواهد کرد که این کار را برایش انجام خواهد داد.

۶- آشپزخانه کثیف است

آشپزخانه باید تمیزترین نقطه ی خانه باشد، چون در آنجا غذا درست می کنیم و از مواد غذایی نگهداری می کنیم. لکه های روغن، باقیمانده ی غذاها، لکه های چای و قهوه روی لیوان ها – همه ی این ها تنها باعث بدمنظره شدن آشپزخانه نمی شود، بلکه می تواند برای سلامت ما خطرناک هم باشد. حتی کسانی که از نظافت کردن خوش شان نمی آید هم سعی می کنند آشپزخانه را تمیز نگه دارند تا سالم و سلامت بمانند. با این حال، بعضی افراد مشکلی با کثیفی آشپزخانه ندارند.

و گاهی مشکل صرفاً تنبلی نیست. تحقیقات ثابت کرده نظافت نکردن خانه یکی از نشانه های افسردگی است. در این حالت، فرد انرژی تمیز نگه داشتن خانه ی خود را ندارد، آن را کار مهمی نمی داند و به احتمال زیاد، به اندازه ی کافی برای خود ارزش قائل نیست – او فکر نمی کند که لیاقت زندگی در یک محیط تمیز را دارد. از سویی دیگر، پژوهش ها نشان داده نظافت کردن به طور مرتب، روحیه را بهبود می بخشد و با علائم افسردگی مقابله می کند.

۷- حمام کثیفی دارید

در تبلیغات شامپو معمولاً حمام را جایی نشان می دهند که می توان همه ی مشکلات خود را فراموش کرد و برای مدتی آرامش گرفت. و همینطور هم هست: یک حمام داغ یا یک دوش آب سرد تأثیر زیادی بر حس و حال ما دارد. رایحه های مختلفی هم هستند که می توانند خواب را از سرمان بپرانند.

با یک نگاه به حمام یک شخص می توان فهمید که صاحب خانه تا چه حد به خود اهمیت می دهد. تمیزی حمام نشان می دهد که به طور مرتب از آن استفاده می شود. انواع و اقسام شامپوها، لوسیون های بدن و شوینده های صورت – همه ی این ها نشان می دهد که آن شخص به خودش می رسد. اگر تنها چیزی که در حمام یک شخص دیدید یک شامپو، یک لیف و یک صابون بود، معنایش این نیست که او افسرده است. بلکه صرفاً نشان می دهد که او تحت فشار قرار دارد و فرصت چندانی برای رسیدگی به ظاهرش ندارد.

۸- زیاد از حد وسیله دارید

برای بعضی افراد دور ریختن وسایل مورد علاقه شان دشوار است. احتمالاً چنین خانه هایی را دیده اید: یک دست ظرف دارند که هیچوقت از آن استفاده نمی کنند، اسباب و و اثاثیه ی کهنه شان را در انباری نگه می دارند، یک دوچرخه ی قدیمی دارند که مدت ها است از آن استفاده نکرده اند و دیگر وسایل بلااستفاده.

این رفتار در بهترین حالت، نشان دهنده ی یک شخصیت محافظه کار است: این افراد از تغییر کردن خوش شان نمی آید و سعی می کنند از تغییر دوری کنند. بدترین حالت، زمانی است که شخص دوست دارد دائماً وسایل بلااستفاده به خانه اش ببرد. این کار نشانه ی رفتار وسواسی و روان رنجوری است. این افراد نمی توانند در برابر میل خود به انبار کردن وسایل مقاومت کنند.

نظم و تمیزی بیش از حد خانه

هیچ ایرادی در میل به زندگی در یک محیط تمیز نیست، با این حال، اگر کسی توجه بیش از اندازه ای به این موضوع داشته باشد، ممکن است نشانه ی وجود مشکلاتی باشد. این افراد معمولاً چندان از مهمان داشتن خوش شان نمی آید چون ممکن است به چیزی صدمه بزند یا چیزی را جا به جا کند که نظم بی عیب و نقص خانه شان را برهم بزند.

این رفتار ممکن است نشان دهنده ی عادت به تمرکز روی چیزهای کوچک یا میل به کمال گرایی باشد. اگر خانه ای به خاطر ترس از میکروب و کثیفی دائماً تمیز باشد، یعنی آن شخص با اضطراب دست و پنجه نرم می کند. نظافت کردن گاهی به غلبه بر این اضطراب و پرت شدن حواس فرد از افکار ناخوشایند کمک می کند، به همین دلیل بیشتر اوقات خود را با این کار مشغول می کند.

با این حال، پژوهش های زیادی هم نشان داده نظافت خانه به طور مرتب و انجام دیگر کارهای ساده ی روزانه می تواند تمرکز را بهبود ببخشد و ما را مسئولیت پذیرتر، شادتر و بااعتماد به نفس تر کند.

منبع: brightside
مطالب مرتبط
دیجیاتو
۱۳ نظر

ورود

  • مشاور مهر ۲۸, ۱۴۰۲

    خیلی ممنون.مطالب مورد استفاده قرارگرفت

  • Hasan مهر ۲۸, ۱۴۰۲

    عالی بود.، مرز نظم ونظافت ونظارت در خانه چقدر است!؟

  • جاوید مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    سلام. مطالب خیلی خوبی بود. بنده از اون دسته افرادی هستم که بسیار منظم هستم و اما بدون داشتن مشکل اضطراب و یا دوری از میهمان ها. اما نکات بسیار خوبی را با ما درمیان گذاشتید. سالم باشید

  • آیدا مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    عهههه دیدگاهم بازتر شد واقعا همه ی اطرافیان اومدم جلوی نظرم تک به تک

  • سمیرا مهر ۳۰, ۱۴۰۲

    من عاشق کثیفی و شلختگیم انقدر بدم میاد از ادمای مرتب دیوونن

    • سجاد آبان ۱, ۱۴۰۲

      اونی که دیوونه اس اون دقیقا خود خودتی که از خودت خبر نداری. وگرنه هیچ آدم سالم العقلی جز بیماران روانی ای مثل تو محال میدونم عاشق کثیفی و شلختگی باشه. پس تا وضعت بیش از این بدتر نشده، زود جهت ویزیت به یه روانپزشک حاذق رجوع کن.

    • گلبرگ آبان ۵, ۱۴۰۲

      واقعا ممنون خیلی مفید و کاربردی بود به خاطر اینکه من همیشه خونه رو تمیز می کنم ولی بعضی موارد و رعایت نمی کردم

  • محبوبه مهر ۳۰, ۱۴۰۲

    ممنونم از مقاله خوبتون
    لطفا در مورد اینکه کار خونه رو بی‌اهمیت جلوه میدن هم
    یه مقاله بنویسید
    ما خانم ها با این طرز تفکر دیگران احساس مفید بودن نداریم
    احساس پوچی میکنیم

    • فاطمه محمدی آبان ۳, ۱۴۰۲

      سلام. مهم شمایید که چقدر از کار خونه لذت ببرید.برای لذت بردنش هم باید طرز نگاهتون رو عوض کنید. از کوچیکترینش گرفته همش ثواب براتون نوشته میشه. عبادت محسوب میشه
      با این دید دیگه احساس بی فایده بودن نمیکنید

  • ستاره حسینی مهر ۳۰, ۱۴۰۲

    این متن عالی بود مخصوصا ک جنبه های روانی رو ب ادم یاد میداد امروزه ما کلا جامعه نیاز زیادی دارن تا اطلاعات روانشناسی بیشتری برای شناخت از خود و اطرافیان در اختیارشان باشد و کاش فعالیت در این زمینه از هر طریقی بیشتر شود

  • ناصر حسینی آبان ۱, ۱۴۰۲

    واقعاً جالب و آموزنده بود ، منم عین آندرین مانک وسواسیم باید هر چیزی سر جای خودش باشه بعضی مواقع یه تمیز کردن ماشین نصف روز وقتمو میگیره.!

  • محمد آبان ۲, ۱۴۰۲

    از مقاله نتیجه میگیریم کثیف باشید باهوش باشید
    هیچ چیزی جز نظم و نظافت آدم رو موفق نمیکنه
    اینو همه میدونن فقط بعضیا خستن

  • گلبرگ آبان ۵, ۱۴۰۲

    واقعا ممنون خیلی مفید و کاربردی بود به خاطر اینکه من همیشه خونه رو تمیز می کنم ولی بعضی موارد و رعایت نمی کردم