بشر قرن ها به این سؤال ابدی اندیشیده است: چطور می توان به شادی حقیقی دست یافت؟ گرچه در اینباره کتاب های زیادی به دست فیلسوفان نوشته شده و آهنگ های زیادی هم توسط شعرا ساخته شده، اما هنوز پاسخی برای این سؤال پیدا نشده است.
ما معمولاً تصور می کنیم پول و دارایی های مادی در برخورداری از یک زندگی خوب نقش دارند، اما علم می گوید بعد از برآورده شدن نیازهای اولیه، درآمد بالا و تجملات تأثیر چندانی در حس رضایتمندی کلی در زندگی ندارد.
تحقیقات نشان داده صرف پول به شکل فکر شده در زمینه های بخصوصی، حس رضایت را افزایش می دهد. برعکس مصرف گرایی، خرید آگاهانه کمک بیشتری به سلامت روان می کند.
در ادامه می خواهیم از خریدهای شادی بخش در ۵ زمینه ی مختلف بگوییم. صرف هزینه به شکل آگاهانه در این زمینه ها می تواند نقش زیادی در برخورداری از یک زندگی شاد داشته باشد.
علم شادی: آشنایی با انواع خرید
پیش از پرداختن به دسته بندی های مختلف خریدهای شادی بخش، باید این را بدانیم که دارایی های ما چه تأثیری بر شادی ما دارند.
دانشمندان علوم اجتماعی خرید کردن را به ۲ دسته تقسیم می کنند: مادی و تجربه ای. اقلام مادی شامل کالاهای فیزیکی هستند که داشتن آن ها است که به ما شادی می بخشد. در مقابل، خریدهای تجربه ای برای ما تجربه ی زندگی و خاطره فراهم می آورند.
با وجود افزایش مصرف گرایی از قرن بیستم، تحقیقات نشان داده تجربه ها شادی ماندگارتری به ما می بخشند.
پدیده ی سازگاری لذت گرایی، دلیل کوتاه بودن عمر شادی ناشی از کالاهای مادی را توضیح می دهد. وقتی به داشتن چیزی عادت می کنیم، دل مان چیز دیگری را می خواهد. برعکس، شادی ناشی از تجربه ها نه فقط از خود آن تجربه، بلکه هم از لذت مورد انتظار آن و خاطراتی که بعد از آن تجربه زنده می شوند، نشأت می گیرد.
داشتن خریدهای آگاهانه در زمینه ی تجربه، سرگرمی، آموزش و سلامت، می تواند به بهبود سلامت روان کمک کند.
گروه اول: تجربیات در مقابل متعلقات
تحقیقات بی شماری نشان داده صرف پول برای تجربیات در مقایسه با کالاهای مادی افزایش ماندگارتری در احساس شادی دارد. یک دلیل آن پدیده ی سازگاری لذت جویانه است که پیش تر به آن اشاره شد.
شادی ناشی از خرید خودروی گران قیمت به این دلیل به سرعت از میان می رود که به یک واقعیت روزمره تبدیل می شود. برعکس، شادی ناشی از تجربه ی تکرار نشدنی بالون سواری بر فراز یک دشت، ماندگار می شود.
به علاوه تجربه ها زمینه ساز شکل گیری ارتباطات اجتماعی، رشد فردی و ایجاد خاطره هستند، چیزهایی که به زندگی ما هویت و معنا می بخشند.
علم نشان داده سفر به مکان ها منحصر به فرد و لذت بردن از تجربیات مهیج بالاترین سهم را تقویت روحیه و افزایش حس رضایتمندی در زندگی دارد.
گروه دوم: سلامت جسم و روان
پژوهش ها می گوید میان داشتن رفتارهای سالمی مانند ورزش منظم، خواب کافی، تغذیه ی مناسب و کنترل اضطراب با افزایش شادی ارتباط وجود دارد.
افزایش سلامت جسم باعث افزایش سلامت روان از جهات متعددی می شود. فعالیت فیزیکی باعث آزاد شدن اندورفین ها و پروتئین هایی به نام BDNF می شود که محرک انتقال دهنده های عصبی شادی بخش هستند. تغذیه ی مناسب عناصر مفید برای عملکرد مغز و سلامت روان را فراهم می آورد.
به علاوه، داشتن رفتارهای سالم حس کلی خودمراقبتی و عزت نفس را افزایش می دهد.
نتیجه ی سرمایه گذاری بر روی سلامت جسم و روان خود را در حس شادی ای که طی زندگی تان تجربه خواهید کرد، می توانید ببینید.
گروه سوم: خدماتی که به صرفه جویی در وقت کمک می کنند
بر اساس تحقیقات، میان حس کمبود وقت و اضطراب های زندگی با کاهش احساس شادی ارتباط وجود دارد. وقتی برنامه ی روزانه مان شلوغ و فشرده باشد و دائم از کاری به کاری دیگر مشغول باشیم، اضطراب بیشتری متحمل می شویم، احساس رضایتمندی کمتری در زندگی می کنیم و سلامت ضعیف تری برخوردار خواهیم بود.
صرف هزینه برای خدماتی که به صرفه جویی در وقت کمک می کنند، به ما این امکان را می دهد تا اضطراب روزانه ی کمتری داشته باشیم و وقت خود را برای انجام فعالیت های شادی بخش، آزاد کنیم.
هم علم و هم غریزه ی ما می گوید کاهش احساس فقر زمانی و اضطراب نقش چشمگیری در افزایش شادی دارد.
گروه چهارم: سرگرمی ها و فعالیت های خلاقانه
پژوهش های متعدد نشان داده داشتن سرگرمی و انجام فعالیت های خلاقانه با دستاوردهای قابل سنجش، به افزایش شادی، حس رضایتمندی در زندگی و سلامت روان کمک می کند.
سرگرمی ها و کارهای هنری و دستی ای که به تمرکز نیاز دارند و توانایی های ما را به چالش می کشند، فرد را وارد حالت تمرکز عمیق می کنند و تأثیر چشمگیری در بهبود روحیه و کاهش اضطراب دارند.
به علاوه، فعالیت های خلاقانه فرصت ارزشمندی برای ابراز افکار و احساسات خود فراهم می کنند.
نقاشی، شعر نویسی، ساخت موسیقی یا باغبانی، به روح مان غنا می بخشند
با توجه به نیاز ذاتی انسان به هدایت هدفمند انرژی خود و ایجاد دستاوردهایی که بازتابی از خود منحصر به فردمان هستند، سرگرمی ها و فعالیت های خلاقانه می توانند به شکلی قدرتمند این نیاز را برطرف سازند.
گروه پنجم: آموزش و رشد فردی
صرف هزینه برای آموزش و فعالیت های مرتبط با رشد فردی تأثیر زیادی در افزایش احساس شادی دارد.
به چالش کشیدن ذهن خود برای ارتقاء دانش، مهارت ها و حس هدفمندی، به زندگی ما ارزش می بخشد.
ثبت نام در دوره های آموزشی حوزه ی مورد علاقه ی خود، شرکت در کلاس های آنلاین و حتی صرف وقت پای ویدئوهای آموزشی یوتیوب، دستاوردهای قابل سنجشی به همراه می آورد که حس رضایتمندی در زندگی را افزایش خواهد داد.
ما به واسطه ی یادگیری، شایستگی های بیشتری به دست می آوریم که اعتماد به نفس و خودکارآمدی ما را افزایش می دهند.
بالفعل کردن هر چه بیشتر پتانسیل های خود، باعث تقویت روحیه می شود.
از یادگیری آشپزی گرفته تا گذراندن دوره ی کد نویسی و شرکت در کلاس های روانشناسی مثبت گرا، هر هزینه ای که صرف آموزش خود می کنید، شادی ای برایتان به دنبال می آورد که در هیچ فروشگاهی قابل خریداری نیست.
فقط عزت نفس که میتونه حس شادی واقعی رو بوجود بیار
حس ارزشمند بودن حس مهم بودن حس دوست داشتن و عشق ورزیدن به خود
آفرین
آدم باید در کل کاری کنه که باعث خوشحالیش شه( نه خنده و لبخند چون خنده و لبخند بزنی، دیگران فکرمیکنن که کم داری و دیوونه هستی )
که تو ایران هیچکدومشو نمیشه داشت چون تو این گرونی فقط باید تا چهل سالگی مثل چی کار کنیم که فقط خونه بخرم تو خیابون نباشیم ماشینو ازدواجو اینا که دیگه اوفف تفریح آرزوعه
بله ، هنر اصلی ما ایرانی ها سیاه نمایی و خود زنی هست. همه مشکلاتی که ذکر میشه ممکنه که وجود داشته باشه. اما بزرگ ترین مشکل الان ما طرز فکر ماست که فقط نیمه خالی لیوان رو می بینم.
دقیقن درست گفتید
میشه نیمه پر لیوانو بگی ؟
چی خوبه
همه تو اوج …هستیم
دخل با خرج نمیخونه
کرایه خونه ها بالاس
خورد و خوراک بالاس
حقوقا هم چس مثغال
الان من به چی دلخوش باشم ؟؟؟
بچمو میخوام ببرم شهر بازی دویس سیصد تومن میشه
خو مگه من چقد پول درمیارم در ماه
کجاش سیاه نمایی بود؟! ۷۰درصد ملت زیر خط فقرن بعد شما میگی سیاه نمایی؟! چند درصد جوانان قدرت خرید خونه و ازدواج دارن؟! نیازهای اولیه تو ایران فعلی با هزار بدبختی تامین میشه اونوقت کسی میتونه با فراغ بال به مفهوم زندگی و خوشبختی و دانش و ،،، فکر کنه؟! همین دیروز قیمت بسته های اینترنت لاک پشتی رو بالا بردن دوست دلاور!!
فقط یک دونه نیمه پر لیوان رو بگو ببینم می تونی
به نظر من شاد بودن رابطه مستقیم با ظلم نکردن داره. هم ظلم به دیگران و هم ظلم به نفس خودمون. صرف نظر از اعتقادات مذهبی ، تاثیر منفی که ظلم یا آسیب عمدی و غیر عمدی روحی یا فیزیکی به غیر به خود شخص وارد میشه میتونه تا جبران کامل اون عمل روحیه فرد رو درگیر خودش کنه و از شادی عمیق جلوگیری کنه. شاید در ظاهر فردی شاد باشه ، اما درونی غم انگیز داره.
پول داشته باشی این دنیا و اون دنیاتو داری.البته پول داشته باشی نه یقرون دوزار
مطلب خوب و مفیدی بود.
فعلا که از بی پولی دهنم سرویس شده هروقت پول دار شدم این کارارو انجام میدم
فقط پول پول پول
بهتر بود بجای دانشمند از کلمه روانشناسان استفاده میشد البته دیدگاه های دیگری هم هست برای شادی و رضایت اگر به انسان ها فقط به شکل و فرهنگ اومانیسمی و… نگاه نکنیم مثل خدمت به خلق وحس شاذی را باخرید هدیه به شخصی محتاج انسان در وجودش حس میکنه. گذشت ایثار و.. خیلی موارد از این دست
جهان انسان ها به فرموده بزرگواری به وسعت ذهنشونه
شاید که نه حتما اگه وسعت ذهن هر چه نزدیکتر به لایتناهی بشه ارزش و لذایذ زیباتر و پایدارتره……
عالی بود
همش چرته فقط پووووووووول که توی مملکت ما شده آرزو
همه اینا چرت و پرته
پول خوشبختی میاره ، شادی میاره ، سلامتی میاره ، ثواب میاره و .. با پول همه چی شیرینه
جهت اطلاع شماهایی که نماز میخونین و روزه میگیرن اگه پول باشه اون دنیا میشه خرید شما همتون این کار میکنین بدون اینکه متوجه باشید وقتی کفاره میدی وقتی خمس میدی زکات میدی یعنی داری اون دنیا را میخری
سلام، صبح بخیر
این مطلب مفید شما امروز در وبلاگ شکوفه های نو shekoofehayenow، به آدرس زیر بازنشر یافته است:
http://hasanzadeh-mansour.blogfa.com/